Piz Boe Dolomiti

GARANTIRANI POLAZAK !                  17. - 22.07.2021.

POPUNJENO ! Prijave na listu čekanja ...
 
 
D O L O M I T I
 
17.07. - 22.07.2020.
 
PLANINARSKA VOĐENA TURA
-Punta Penia - Marmolada 3343m, Piz Boe 3152m, Tre cime di Lavadero-
-Posjet gradu Bolzano, posjet arheološkom muzeju u kojem leži Otzi - the Iceman-
 
 
Program putovanja:
1. dan, 17.07.2021. /subota
6:00 polazak autobusa iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum i u 7:00 sati iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski. Vožnja auto putem Zagreb - Ljubljana - Trst - Palmanova - Portogruaro, zatim lokalnim putevima do Lago di Fedaia 2057 m/nv. Putovanje traje cca 7-8 sati (480Km), a po putu je predviđen dovoljan broj pauza za odmor i okrijepu. Po dolasku slijedi smještaj, odmaranje od puta, preporučena šetnja uz jezero Lago di Fedaia, a navečer slijedi dogovor i priprema za sutrašnju planinarsku turu. Večera, noćenje.
2. dan, 18.07.2021./nedjelja/    Uspon na Marmolada - Punta Penia 3343m/nv, najviši vrh Dolomita
7:00 - 8:00 doručak, nakon doručka priprema i polazak na planinarsku turu, najprije ćemo se dići žičarom Passo Fedaia do Pian dei Fiacconi 2626m/nv odakle počinje planinarska ruta. Od Pian dei Fiacconi do vrha Punta Penija potrebno je cca 4 sata uspona, prvi dio staze se sastoji od ledenjaka (hodanje u derezama i cepinom) koji nije pre strm te završnog uspona kroz tehnički umjereno zahtjevnu stijenu (lagano penjanje) koja je osigurana sajlom (Ferrata), po dolasku na vrh i kraćeg odmora slijedi spust "Via Normale" - južnim grebenom u trajanju od cca 3 sata te zatim žičarom do jezera Lago di Fedaia.  Napomena: do jezera se može spustiti i planinarskom stazom što produžuje vrijeme za cca 1:30 sati. Visinska razlika je cca 780 m, a dužina puta je cca 8 Km ukupno. Večera, noćenje.
3. dan, 19.07.2021./ponedjeljak/ Posjet gradu Bolzano i arheološkom muzeju u kojem leži Otzi - The Iceman
7:00 - 8:00 doručak, nakon doručka polazak autobusom u Bolzano, najveći grad autonomne pokrajine južni Tirol i najveći grad u kraju po broju stanovnika. Prošetat ćemo Piazzom Walther i Via dei Portici - glavnim trgom grada. Središnji trg Bolzana je Piazza Walther (Waltherplatz), širok otvoreni prostor gdje se održavaju tržnice i festivali. Na sjeveru je arkada Via dei Portici (Laubengasse), glavna trgovačka ulica grada, s finim gradskim kućama iz 17. stoljeća. Palazzo Mercantile (1708-27), sada gospodarska komora, na južnoj strani ulice, jedini je primjer talijanske palače u Bolzanu. Na zapadnom kraju Via dei Portici nalazi se tržnica, Piazza delle Erbe i Neptunska fontana, Na malom trgu na istočnom kraju stoji Gradska vijećnica, zgrada u baroknom stilu podignuta 1907. godine. Okolne ulice ispunjene su zgradama raznih arhitektonskih stilova, a neke s obojenim fasadama. Nakon šetnje središtem mjesta odlazimo u arheološki muzej u kojem se nalazi Ötzi - the Iceman. Ötzi je ledenjačka mumija iz bakrenog doba koja se, zahvaljujući izvanrednim okolnostima, sačuvala sve do današnjih dana. Malo po malo, on je prenosio istinske zalihe znanja. Planinari su ga slučajno otkrili 1991. godine, zajedno s odjećom i opremom, na ledenjaku Dolina Schnalstal / Val Senales i od tada je predmet intenzivnih istraživanja.
4. dan, 20.07.2021./utorak/  Uspon na Piz Boe 3152 m/nv
7:00 - 8:00 doručak, nakon doručka polazak na planinarsku turu, najprije se autobusom vozimo do prijevoja Passo Pordoi 2239 m/nv, najvišeg i najfrekventnijeg gorskog prijevoja u Dolomitima. Na ovom prijevoju podignut je spomenik slavnom biciklisti Faustu Coppiju, koji je bio nekoliko puta pobjednik brdskih utrka Giro d' Italia. Piz Boe je lijepa tura - idealna za sve koji bi željeli dosegnuti više od 3000m/nv a da pritom ne ulože extremne napore. Staza u prvom dijelu prolazi travnatim livadama, a nakon toga staza postaje kamena i u zadnjem dijelu, prije planinarskog doma, nešto strmija s nešto sipara. Ispod vrha nalazi se planinarski dom Rifugio Forcella Pordoi na 2848 m/nv. Nakon doma staza postaje široka i ugodna, a po dolasku do završnog uspona po stijeni put je osiguran sajlom (lagana Ferrata). Ukupno vrijeme potrebno za uspon iznosi cca 3 sata, a otprilike toliko je potrebno i za povratak. Ukupna duljina staze je 10,9 Km, a visinska razlika iznosi cca 1008 m. Po povraku slijedi odmor, večera, noćenje. 
 .
5. dan, 21.07.2021./srijeda/ Tri cime di Lavaredo - Trekking
7:00 - 8:00 doručak, nakon doručka polazak na planinarsku turu, najprije se autobusom vozimo do Rifugia Auronzo 2330m/nv, do tamo imamo 71Km planinske ceste, tako da vožnja traje cca 2:30 sati. Pješačka tura oko Tre Cime di Lavaredo je izvrsno proveden dan u Dolomitima sa prekrasnim pogledom na isprekidane planinske vrhove, vrhunskim planinarskim domovima i fantastičnim mogućnostima za fotografiranje. Na najbolji način ćemo istražiti taj izvanredni krajolik. Sve šta nam je potrebno su lagane trekerice ili gojzerice da prošetamo kružnom stazom dugom 10.3 km oko Tre Cime di Lavaredo. Lagana planinarska staza prolazi Alpskim livadama sa panoramskim planinskim vidikovcima. To je jedna od naj omiljenijih staza u Dolomitima . Staza ima neke od najbolje pozicioniranih planinarskih domova za zaustavljanje radi osvježenja. Ukupna duljina staze je 10,3 Km, visinska razlika je 400m, a za njen prolazak potrebno je oko 3:30 sati lagane šetnje. 
. 
6.dan, 22.07.2020./četvrtak/
7:00 - 8:00 doručak, nakon doručka pakiranje stvari u autobus te polazak za Zagreb/Veliku Goricu. Po putu je predviđen dovoljan broj pauza za odmor i okrijepu, o očekivani dolazak u Zagreb/Veliku Goricu je oko 17-18 sati. 
Obuća i odjeća: čvrste gojzerice, odjeća planinarska višeslojna u skladu s vremenskim prilikama za visoko gorje
Tehnička oprema: kaciga, pojas, dereze, cepin, zamka i dva karabina matičara
Ostalo: planinarski štapovi preporučeni, zaštita od sunca, vjetra i padalina
 .
Smještaj: smještaj je rezerviran u hotelu Villeta Maria, u neposrednoj blizini jezera Lago di Fedaia.
Vidi:   https://www.agomer.it/     Hotel: Vila Agomer
 
- smještaj je u konfornim dvokrevetnim sobama (TWC) 
Prehrana: prehrana na bazi polupansiona (doručak/večera) u hotelu 
Prijevoz: prijevoz je planiran unajmljenim velikim autobusom
Cijena putovanja: 3.590,00 Kn
. 
Doplate: žičara od Passo Fedaia do Pian dei Fiacconi 2626m/nv 12€, ulaznica u Bolzanu u arheološki muzej 8€, TT 1,5€ po danu
. 
Napomene:
- broj mjesta je ograničen na 25 zbog smještajnih kapaciteta u hotelu Villeta Maria
- postoje brojne šetnice za planinare koji ne bi išli na planinarske rute
.
Organizator: PK Horizont VG
Vodič: Renato Milovski, pl. vodič
Informacije i prijave: svaki utorak na redovitim sastancima Kluba, na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili tel. 091/506 4411