Kili2

Priprema expedicija na najviši vrh Afrike 2025. god.

.

KILIMANJARO 5985m/nv

Expedicija na najviši vrh Afrike 2024.

 

 
 
  
 
Pripremamo expedicije za odlazak na vrh Kilimanjaro 5895m, posjedujemo ogromno iskustvo u organizaciji trekkinga, uspješnost uspona planinara na vrh veća je od 97%, iskustvo koje smo stekli u proteklim expedicijama odlična su kombinacija koja vam osigurava avanturu, a ujedno i sigurnost, gdje vas na siguran i zanimljiv način vodimo do vrha ... 
Naše iskustvo je besplatno. Slobodno nas kontaktirajte ako imate bilo kakvih pitanja !
 .
Trajanje: 12 dana 
Polazak: 07.02.2025. i 11.07.2025.
 .
Priprema expedicije uključuje kompletnu logističku pripremu, visinsku pripremu, kondicijske savjete i vođenje na samom trekkingu.
Napomena: Svi zainteresirani trebaju biti članovi našeg Kluba ili neke od članica HPS-a, godišnja članarina iznosi 13,30 €, za pridružene članove besplatno!
Informacije i prijave: utorkom na sastanku Kluba od 19 sati, na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili tel. 091/506-4411
 
 

Program putovanja: 

1 dan   Zagreb (zračna luka Pleso) – Doha

Sastanak sudionika u 13:30 sati u zračnoj luci Franjo Tuđman, kod šaltera za informacije. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Dohu je u 15:45. Obroci za vrijeme leta. Dolazak u Dohu po redu letenja je u 22:10.

2.   Doha – zračna luka Kilimanjaro - Moshi

U 08:20 nastavak leta za Moshi (zračna luka Kilimanjaro). Obroci za vrijeme leta. Dolazak u zračnu luku  Kilimanjaro po redu letenja je 13.07.2024. u  16:25. Po dolasku u zračnu luku Kilimanjaro obavljanje graničnih i  carinskih formalnosti, plaćanje vize za Tanzaniju ( 50 USD po osobi; plaćanje na licu mjesta) te  transfer do hotela 4****  u gradu Moshi.  Prijava i smještaj u hotel. Noćenje. Danas imamo cijeli dan za pakiranje, pripremu i brifing s glavnim vodičem za sutrašnji odlazak na Kilimanjaro Trekking. Večera, noćenje.

3   Moshi – Marangu gate (1980m) – Mandara hut (2700m)

Doručak, nakon doručka sastanak sa predstavnikom lokalne agencije i vodičima te slijedi vaganje i utovar stvari vozila, najam opreme (ako je nekom potrebno) i vožnja do ulaza u Nacionalni park Mt. Kilimanjaro, Marangu gate (1980m). Vožnja traje cca 50 min. U upravi Nacionalnog parka Mt. Kilimanjaro slijedi obavljanje formalnosti upisivanja u knjigu posjetitelja. Slijedi predaja opreme nosačima, a planinari dalje nastavljaju s malim ruksakom s najnužnijom opremom potrebnom za taj dan (voda, zaštita od kiše i sunca, lunch-paket, foto …). Nakon obavljenih priprema polazimo na planinarsku turu prema prvom domu Mandara hut (2700m). Vrijeme hodanja je 5 – 6 sati „POLE-POLE“ (polako-polako), a udaljenost oko 12 kilimetara. Naši vodiči će biti na raspolaganju kako bi pomogli oko bilo koje dodatne informacije ili potrebe koje bi mogli imati. Prvi dan hoda je vrlo atraktivan, jer prolazi kroz "kišovitu šumu", tj. kroz samu džunglu. Cijelim putem pratit će nas krici majmuna koji veselo skakuću u krošnjama drveća iznad naših glava. Nakon cca 5 -6 sati hodanja, s pauzom za ručak, stižemo na prvi visinski kamp Mandra hut (2700m) koja je ujedno i završna točka današnjeg uspona. Tu kuhari pripremaju večeru, te nas opskrbljuju potrebnom tekućinom. Nakon večere slijedi odmor i noćenje u drvenim objektima.

4 dan  Mandara hut (2700) – Horombo hut (3720m)

Doručak, nakon doručka polazak prema Horombo hut (3720m), drugom visinskom kampu. Vrijeme hodanja je     5 - 6 sati (pole-pole) s dovoljnim brojem pauza, a udaljenost je cca 10 Km. Od Mandra hut (2700) staza još kratko prolazi kroz „kišnu šumu“, zatim „kišnu šumu“ zamjenjuje travnati  krajolik s visokogorskom afričkom vegetacijom (Lobelia i ogromni kaktusi, do 5 m visine) te prekrasni vidici na  masiv Kilimanjara i Mawenzija (5.149 m). Staza obilazi Maundra krater. Po dolasku na Horombo hut (3720m) slijedi odmor i okrjepa. Na Horombo hut (3720m) ćemo se moći oprati toplom vodom koju će za nas ugrijati nosači. Na domu je moguće kupiti bezalkoholna pića i pivo Kilimanjaro. Večera, noćenje.

5 Horombo hut (3720m) – dan aklimatizacije

Horombo hut (3720m) je selo od koliba smješteno na maloj zaravni, slično kao i Mandara hut (2700m) samo  većeg kapaciteta, ukupno se može smjestiti 120 planinara. Boravak na Horombo Hutu, osim za odmor,      iskoristit ćemo za još jedan dan dodatne aklimatizacije te šetnjom prema Mawenzi hut , odnosno do prirodne     atrakcije – „Zebra Rock“, stijene sa okomitim crnim i bijelim prugama. Oko 3 sata uspona i 1:30 sati silaska.     Svi obroci će pripremljeni i posluženi na Horombo hut (3720m). Tokom dana treba konzumirati puno tekućine    te se kretati polako (pole-pole). Na domu je moguće kupiti bezalkoholna pića i pivo Kilimanjaro. Večera, noćenje.

6 dan Horombo hut (3720m) - Kibo hut (4750m)

Doručak. Nakon doručka nastavljamo uspon prema trećem i zadnjem visinskom kampu, Kibo hut (4700m).  Vrijeme hodanja 5 - 6 sati (pole-pole) s dovoljnim brojem pauza, a udaljenost koju ćemo proći je cca 9,5 Km.       Putem prolazimo zadnju točku navodnjavanja na 4130m. Na Kibo hut 4750m postoji mogućnost kupovine       mineralne vode i bezalkoholnih pića. Okolina koja nas okružuje nalikuje Aplskoj pustinji. Nakon otprilike 6 sati laganog hodanja i uz pijenje puno vode dolazimo na Kibo hut (4750m). Planinska kuća Kibo hut (4750m)       smještena je na zaravni Alpske pustinje, građena je od kamenih blokova te se u njoj može smjestiti 60       planinara u krevetima na kat. U kući nema struje niti vode, a wc-i su smješteni na platou iza kuće. Do vrha        Uhuru peak 5895m, najvišeg vrha Afrike, ostalo je još 1195m visinske razlike. Na taj uspon kreće se iste noći.     Preporučeno je što više odmarati, koliko je to moguće. Večera, noćenje.

7.dan Kibo hut (4700m) . Uhuru peak 5895m – Horombo hut (3720m)

Ustajanje je 30.07. oko 22 sata, te nakon čaja i keksa slijedi polazak na završni uspon (oko 23 sata). Prvi dio staze sastoji se od stjenovitog puta sve do točke zvane Hans Mayer Cave (5150m). To je otprilike pola puta od Kibo hut (4700m) i Gillman's point (5681m). Zatim put vijugavo nastavlja do Gillman's point (5681m) koja se nalazi na rubu kratera. Taj dio puta je ujedno i najzahtjevniji dio cijelog uspona. Od Gillman's point (5681m) obično se susrećemo sa snijegom koji nas prati sve do vrha Uhuru peak 5895m. Po dolasku na najviši vrh Afrike, Uhuru peak 5895m, slijedi pauza za uživanje, slikanje … . Vrijeme potrebno za uspon od Kibo hut (4750m) do     najvišeg vrha Afrike, Uhuru peak 5895m, je 8 sati, a za silazak do Horombo hut (3720m) 6 sati. Udaljenost u        usponu, odnosno od Kibo hut (4750m) do Uhuru peak 5895m je oko 6 Km, a u silasku do Horombo hut   (3720m) je oko 20 Km. Povratak do Horombo hut (3720m), u odnosu na uspon, proći će iznenađujuće brzo.        Predviđeno vrijeme dolaska na Horombo hut (3720m) je oko 13 sati. Na domu slijedi odmor i uživanje u        pogledima, sjećanjima …Na domu je moguće kupiti bezalkoholna pića i pivo Kilimanjaro. Večera, noćenje.

8. dan Horombo hut (3720m) – Marangu gate (1980m) – Moshi

Doručak, nakon doručka nastavljamo silazak prema Marangu gate (1980m), putem prolazimo pored Mandara  hut (2700m). Vrijeme potrebno za silazak do Marangu gate (1980m) je 6 sati, približno 27 Km. Po dolasku na     Marangu gate (1980m) slijedi ponovno upisivanje u knjigu registra posjetitelja. To je također mjesto gdje        uspješni planinari, koji su popeli vrh, dobivaju zlatne certifikate za uspješan uspon na Uhuru peak 5895m. To  su službeni certifikati koje izdaje uprava nacionalnog parka Kilimanjaro, potpisanog od strane uprave parka i   službenog vodiča expedicije. Planinari koji su se popeli do Gillman's point (5681m) dobivaju utješne zelene        certifikate, a svi učesnici expedicije dobivaju od službene agencije certifikato o sudjelovanju na wxpediciji. Nakon toga slijedi vožnja do grada Moshi, tj. hotela. Večera, noćenje.

9. dan Moshi

Doručak,  odlazak u grad u posjet tvornici suvenira - šetnja gradom - slobodno poslijepodne, uživanje na bazenu, pakiranje za sutrašnji povratak u Hrvatsku. Večera, noćenje.

10. dan Moshi - zračna luka Kilimanjaro - Doha

Raniji dručak, 6:00 polazak za zračnu luku Kilimanjaro, let za Dohu polazi u 09:05.

11. dan Doha - Zagreb

Nastavak leta za Zagreb je u 09:05, a očekivani dolazak u zračnu luku Zagreb je u 13:50.

 .

- cijena  6-dnevnog trekkinga iznosi: 1.980,00 €

 

U cijenu je uključeno:

- Transfer zračna luka Kilimanjaro - Moshi, Moshi - zračna luka Kilimanjaro

- 6-dnevni trekking s uključenim dodatnim danom za aklimatizaciju

- Sve naknade KINAPA

- Transfer Moshi - NP Kilimanjaro - Moshi (cca 80 Km)

- Kilimanjaro NP (KINAPA) ulaznice

- KINAPA obavezno plaćanje pristojbe za spašavanje

- KINAPA naknada za spavanje u domovima (Hut)

- KINAPA osposobljeni i certificirani vodiči (engl.), kuhari i nosači

- Sva jela na planini (doručak, ručak Lunch, poslijepodnevni čaj/kava keksi i kokice, večera)

- Potrebne količine sigurne pitke vode na planini

- Sigurna soba za stvari u hotelu

- 3 noćenja u gradu Moshi, hotel 4*** s bazenom, na bazi polupansiona (doručak/večera)

-  Lokalnog vodiča grupe s iskustvom penjanja na Kilimanjaro 5895m, pomoćni vodiči, kuhari, nosači

- Priprema sudionika za uspješan uspon na vrh (savjeti, preporuke, popis opreme, treninzi)  

- Osiguran sponzor expedicije za nabavljanje profesionalne planinarske opreme potrebne za uspješan uspon po povoljnijim (do -40%) cijenama!

Doplate:

- Visa za ulazak u Tanzaniju 50$ - plaća se na aerodromu po dolasku

- Napojnice osoblju (cca 200,00 na trekkingu, cca 5-10$ za vodiče i vozača na Safariju)

- Osobna potrošnja

Safari, u slučaju zainteresiranosti grupe 585 $ (uključene sve naknade u nacionalne parkove, đipovi s otvorenim krovom (cca 700Km vožnje), noćenje u hotelu 5* u Karatu, svi obroci (doručak/ručak/večera)

Napomena: cijena je podložna promjeni ovisno o kretanju dolara, promjena cijene avio karte te naknada Tanzanijske vlade za Trekking i Safari. Nadalje, obzirom da se radi o dalekom putovanju, a avio prijevoznici često i nepredvidivo mijenjaju rutu leta i cijene, mogući je polazak/povratak +/- 1 dan. Prilagodba se radi zbog dobivanja najboljeg i naugodnijeg leta. Cijena trekkinga i Safari programa plaća se u US Dolarima, konverzacijski tečaj iznosi 6,77Kn, avio karte plaćaju se u €urima, iznos avio taksi je promjenjiva i obračunava se na dan izdavanja karata. 

SAFARI program:

9. dan Moshi - nacionalni park Tarangire - Karatu

Doručak, nakon doručka odlazak vozilima (đipovima) na cjelodnevni safari u Nacionalni park Tarangire. Nacionalni park Tarangire najveći je nacionalni park prirode stvarajući lijep okoliš za safari. Park pokriva površinu od 330 Km2. Nacionalni park Tarangire poznat je po zelenom krajoliku, mnoštvu raznovrsnih životinja (preko 400 vrsta), velika populacija slonova, lavovima- penjačima (koji se penju po stablima) i majmunima (Babunima). U parku svoje stanište imaju i  bizoni, leopardi, zebre, pavijani … . Posebnost parku daju vruća proljeća te potoci koji izviru iz zemlje i teku cijele godine. Ručak lunsh-paket biti će tijekom dana na osiguranom odmorištu. Nastavak vožnje u Karatu, sbještaj u hotel 5 ***** (bazen), večera, noćenje.

10. dan Karatu - nacionalni park Ngorongoro krater - Moshi

Doručak, nakon doručka odlazak vozilima na cjelodnevni safari u Ngorongoro krateru. Ovo veliko zaštićeno        područje koje se proteže se od jezera Natron (stanište afričkih ptica Flaminga) na sjevero-istoku, jezera Enyasi     na jugu i jezera Manyara na istoku. Područje Ngorongoro kratera uključuje još uvijek aktivni Ol-Ndoinyo Lengai     vulkan, što znači „Božje brdo“ na Masaai jeziku. Posljednji puta bio je aktivan 2007. godine. Olduvai ždrijelo i      Ngorongoro krater je najveće neprekinuto ždrijelo na svijetu. To je opisano kao jedno od najvećih čuda svijeta.     Ngorongo krater je prije 8 milijuna godina bio aktivan vulkan, njegov vrh se srušio stvarajući krater 610 metara    dubine i 20 kilometara promjera, površina mu je 311 Km2. Krater je dom mnogim vrstama divljih životinja i ptica, uključujući i ugroženog crnog nosoroga. Ručak/piknik će se organizirati na vrhu kratera. Povratak u Moshi je u poslijepodnevnim satima. Večera, noćenje.

11. dan Moshi

Doručak,  odlazak u grad u posjet tvornici suvenira - šetnja gradom - slobodno poslijepodne, uživanje na bazenu, pakiranje za sutrašnji povratak u Hrvatsku. Večera, noćenje.

12. dan Moshi - zračna luka Kilimanjaro - Doha

Raniji dručak, 6:00 polazak za zračnu luku Kilimanjaro, let za Dohu polazi u 09:05.

13. dan Doha - Zagreb

Nastavak leta za Zagreb je u 09:05, a očekivani dolazak u zračnu luku Zagreb je u 13:50.