premuziceva najava izleta

 

SEKCIJA DRUŠTVENIH IZLETA

PREMUŽIĆEVA STAZA

Zavižan – Alan – Skorpovac – Baške Oštarije

- 57 Km -

19.-20.09.2020.

 

Premužićeva staza je planinarski put, koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš, ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj.

Staza je odlično obilježena i ugodna za pješačenje, nema velikih uspona, te je primjerena svim planinarima. Staza je dugačka 57 km i to ćemo proći u dva dana, a neki dijelovi puta se smatraju najatraktivnijima na Velebitu.
Preko brojnih serpentina, tunela i mostića, proći ćemo kroz divlji i nedostupan velebitski krš. Visinska razlika između najviše i najniže točke u cijeloj njezinoj dužini je ukupno 700 m. Najviša točka je na 1620 m u NP Sjeverni Velebit, a najniža od 920 m je na samom njezinom kraju, na Baškim Oštarijama.

Prvi dio premužićeve staze (od Zavižana do Alana) je više orijentiran prema Lici, i ima više šumskih predjela. Drugi dio staze (od Alana prema Baškim Oštarijama) je više orijentiran prema moru, i to daje posebnost ovom izletu. Pogled na otoke i veliko plavetnilo.

Ovaj izlet se organizira uz logističku potporu vozila koji će nam prevoziti stvari za noćenje, za presvlačenje te hranu i zalihe pitke vode na kontrolne točke.

Plan puta:
19/09/2020 - subota
7:00 polazak iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum
7:30 polazak iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski
.
Vožnja auto putem A1 izlaz otočac, zatim lokalnom cestom kroz selo Švica - Krasno Polje do parkirališta kod planinarskog doma Zavižan. Put traje cca 3 sata, a po putu je predviđena pauza za odmor i okrijepu. Napomena: ulaznica u NP Sjeverni Velebit plaća se 30,00 Kn.
.
Dionice Premužičeve staze:
19/09/2020 - subota
1. dionica: Zavižan 1620 m/nv - Alan 1340 m/nv
Dužina dionice: 16 Km
Potrebno vrijeme: cca 3:30 sati
Visinska razlika: - 280 m
Na planinarskoj kući Alan će ćekati naše vozilo koje nam prevozi opremu, hranu i piće. Tu ćemo napraviti dužu pauzu za odmor i okrijepu.
.
2. dionica: Alan 1340 m/nv - planinarsko sklonište Ograđenica 1400 m/nv - pl.kuća Kugina kuća 1180 m/nv
Dužina dionice: 22,7 Km
Potrebno vrijeme: cca 6:00 sati
Visinska razlika: uspona cca 100 m, silaska - 160 m
Na Kuginoj kući planirano je noćenje. Vozilo sa našim stvarima i zalihama hrane i pića će nat su čekati.
 .
20/09/2020 - nedjelja
3. dionica: pl.kuća Kugina kuća 1180 m/nv – pl.skl. Skorpovac 950 m/nv – Dabarska kosa 943 m/nv – Stupačinovo – Baške Oštarije 927 m/nv
Dužina dionice: 18,3 Km
Potrebno vrijeme: cca 5:00 sati
Visinska razlika: - 160 m
Na Baškim Oštarijama će nas čekati naša vozila sa našim stvarima i zalihama hrane i pića. Tu je ujedno i kraj našeg dvodnevnog trekkinka.
 
Napomena: sudionici će na dionicama moći odustati i prevesti se vozilom do slijedeće dionice, a sudionici koji ujpješno prođu ovu stazu dobiti će priznanja našeg Kluba za uspomenu! 
.
Prijevoz: prijevoz, zbog makadamskog terena, mogući je jedino s dva unajmljena kombija, cijena s troškovima najma, goriva, cestarina i vozačima iznosi 390,00 Kn.
.
Potrebna oprema: čvrste gojzerice ili terenske tenisice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, vreča za spavanje (moguće je spavanje i u vlastitom šatoru), pl. štapovi preporućeni
.
Hrana i piće: ponijeti prema vlastitim potrebama, na zajednićkom sastanku možemo dogovoriti sve detalje ...
.
Organizator: PK Horizont VG
.
Vodič: Renato Milovski, pl. vodič
.
Info i prijave: utorkom na sastancima Kluba, na email Kluba Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili tel. 091/506-4411
.
Napomena: obzirom na ograničenost mjesta 8 + 8 po redoslijedu prijave će se puniti vozila!