Skopje
06.-13.07.2024.
lll
 
  Makedonija 1 Makedonija 5 Makedonija 4 Makedonija 6
 
 
SJEVERNA MAKEDONIJA
 
06. - 13.07.2024.
 
 Skopje - Prilep - Bitola - antički grad Heraclea - Ohrid - sv. Naum
 
Šar planina - Titov vrh 2748 m/nv, NP Pelister - vrh Pelister 2601 m/nv, NP Galićica - vrh Magaro 2254 m/nv
 
Prijave u tijeku ...
 
Program putovanja:
 
1. dan, 06.07.2024./subota/ Velika Gorica/Zagreb - Skopje
04:00 polazak autobusa iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum
04:30 polazak autobusa iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski
Vožnja kroz Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju sa dovoljim brojem zaustavljanja za odmor i okrijepu, večernji dolazak u Skopje, smještaj u hotel, noćenje.
 
2. dan, 07.07.2024./nedjelja/ Skopje - razgled grada
Doručak, nakon doručka sastanak s vodičem te odlazak u razgled uz stručno vodstvo najvažnijih znamenitosti starog i novog dijela Skopja. Imat ćete prilike vidjeti: staru željezničku stanicu, spomenik i kuću Majke Tereze, kameni most iz 6. st., Daut Pašin Amam iz 15. st., crkvu Sv. Spasa, tvrđavu Kale, Staru skopsku čaršiju, džamiju Mustafa Paše te moderni dio grada. Nakon razgleda slobodno vrijeme za vlastite potrebe, ručak i okrijepu. Slobodno poslijepodne za samostalno istraživenje grada ... noćenje.
 
3. dan, 08.07.2024./ponedjeljak/ Skopje - Šar planina, uspon na "Titov vrv" (Golem Turčin) 2748 m/nv
Raniji doručak, 7:00 sati polazak autobusom na Šar planinu, vožnja traje cca 2 sata a prolazimo kroz slikovito mjesto Tetovo. Titov Vrh“ je najviši vrh Šarplanine sa 2.747 m i drugi je po visini u Republici Sjevernoj Makedoniji. Smješten je oko 20 km sjeverozapadno makedonskog grada Tetova, u blizini granice s Kosovom. Vrh je dobio ime po bivšem jugoslavenskom komunističkom vođi Josipu Brozu Titu. Izvorno ime bilo je Golem Turčin. Planinarski opis i program će dobiti svi planinari prije polaska na turu. Napomena: planinari/putnici koji ne idu na planinarsku turu imat će slobodan dan u Skopju, a ukoliko bi bila veća zainteresiranost postoji opcija organiziranja izleta na planinu Vodno i kanjon Matka.
 
4. dan, 09.07.2024./utorak/ Skopje - Bitola (antički grad Heraclea) - Prilep - Ohrid
Doručak, 9:00 sati polazak autobusom u Prilep, u tradicionalni restoran Makedonska Kuka (makedonska kuća) na bogati tradicionalni makedonski ručak, a prije toga ćemo prošetati centrom grada. Prilep je poznat i kao grad legendarnog Kraljevića Marka jer se nalazi ispod ostataka utvrđenog grada zvanog Markovi Kuli. Nastavak puta za antički grad Heraclea koji se nalazi u neposrednoj blizini Bitole. Po dolasku slijedi razgled sa stručnim vodičem (unajmljuje se na licu mjesta). Heraclea Lyncestis, (makedonski: Хераклеја Линкестис) je antički grad osnovan za Filipa II. Makedonskog, polovicom 4. stoljeća prije nove ere na sjevero-zapadu tadašnjeg Makedonskog kraljevstva (pored današnje Bitole u Makedoniji). Nastavljamo naše putovanje prema gradu Ohridu, a ukoliko nam vrijeme bude dozvoljavalo napravit ćemo kraću pauzu u gradu Bitoli za kratku šetnju centrom. Večernji dolazak u grad Ohrid, smještaj u hotel, noćenje.
 
5. dan, 10.07.2024./srijeda/ Ohrid - razgled grada, Sveti Naum (brod)
Doručak, nakon doručka sastanak s vodičem te odlazak u poludnevni razgled grada Ohrida ... Grad Ohrid, koji se ujedno smatra i biserom Makedonije – jedno od najstarijih europskih naselja pod UNESCO-vom zaštitom, a koji je slavenski naziv dobio po vapnenačkoj hridi visokoj 792 metra, a na kojoj se nalazi povijesna jezgra grada:  Crkva sv. Sofije – Crkva sv. Bogorodice Perivlepta – Antički amfiteatar – Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero – Crkva sv. Klimenta i Pantelejmon. U Ohridu se također nalaze mnogobrojne radnje s poznatim unikatnim nakitom – ohridskim biserima, kao i manufaktura papirusa ... nakon razgleda je kraće slobodno vrijeme, a potom (oko 14 sati) slijedi vožnja brodom, na drugu stranu ohridskog jezera, do manastira Sveti Naum uz usputno zaustavljanje kod Muzeja na vodi u Uvali kostiju, rekonstruiranog prapovijesnog naselja sojenica. Danas se ovdje nalazi muzej koji prikazuje način života ljudi iz 12. stoljeća prije nove ere. Nastavljamo prema Sv. Naumu, jednom od najljepših lokaliteta na Ohridskom jezeru. Po iskrcaju, slijedi obilazak manastirske crkve posvećene arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu. Povratak u Ohrid, noćenje.
 
6. dan, 11.07.2024./četvrtak/ Ohrid - vrh Pelister 2601 m/nv (planina Baba) - Ohrid
7:00 sati odlazak na cjelodnevnu planinarsku turu. Nacionalni park Pelister (makedonski: Национален Парк Пелистер) jedan je od tri makedonska nacionalna parka, a nalazi se u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije. Proglašen je nacionalnim parkom 1948. godine kao prvo makedonsko zaštićeno prirodno dobro. Karakterističan je po mnogobrojnim vrhovima višim od 2000 metara, razdvojenim dubokim dolinama.  Najviši vrh je Pelister 2.601 m/nv, treći vrh po visini u Makedoniji. Od svih reljefnih oblika u parku najpoznatije su tzv. kamene rijeke. Najveći se dio nacionalnog parka nalazi u Baba-Planini. Planinarski opis i program će dobiti svi planinari prije polaska na turu. Planinari koji ne žele ići na planinarsku turu ostaju u gradu Ohridu, imaju slobodan dan ili mogu fakultativno ići na izlet na Biljanine izvore ... povratak u Ohrid, noćenje.
 
7. dan, 12.07.2024./petak/ Ohrid - NP Galićica - vrh Magaro 2254 m/nv - Ohrid - makedonska večera s muzikom i folklorom
Doručak, nakon doručka odlazak autobusom na poludnevno planinarenje u nacionalnom parku Galićica - vrh Magaro 2254 m/nv. Nacionalni park Galičica (makedonski: Национален Парк Галичица) nalazi se na planini Galičica, na dijelu planine koji pripada Sjevernoj Makedoniji, između dva najveća makedonska jezera: Ohridskog i Prespanskog. Tu živi na tisuće biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske. Planinarski opis i program će dobiti svi planinari prije polaska na turu. Planinari koji ne žele ići na planinarsku turu ostaju u gradu Ohridu, imaju slobodano vrijeme za osobne potrebe ... povratak s planinarske ture očekuje se oko 17 sati, potom slijedi odmor, okrijepa i priprema za odlazak u popularni restoran u gradu Ohridu na makedonsku večeru uz folklorni program. Povratak u hotel, noćenje.
 
8. dan, 13.07.2024./subota/ Ohrid - Skoplje - Zagreb/Velika Gorica
Doručak, 8:00 slijedi povratak u Hrvatsku, opcionalno, ukoliko ne bi bilo nepredviđenih gužvi na cesti, kraći posjet/razgled izvora rijeke Vardar  u Vrutoku, nastavak putovanja, kraća stanka u Skopju u blizini trgovačkog centra za eventualnu brzu kupovinu makedonskih proizvoda (ajvar, vino ...) te nastavak putovanja za Hrvatsku, Zagreb/Veliku Goricu. Ovisno o stanju na graničnom prijelazu očekivani dolazak u Zagreb/Veliku Goricu je oko 23:00 sata.
 
Cijena putovanja iznosi: 690,00 €
 
Cijena uključuje:
- Konforni turistički autobus sa 2 vozača, sve transfere po programu
- 3 noćenja u Skopju u hotelu s 4*, noćenje s doručkom, dvokrevetne sobe (hotel Vlaho 4*)
- 4 noćenja u Ohridu u hotelu s 4*, noćenje s doručkom, dvokrevetne sobe (hotel Internacional 4*)
- lokalni stručni vodič u Skopju i Ohridu
- Brod na liniji Ohrid - sv Naum, sv. Naum - Ohrid
- Planinarske vodiče prema programu
- Rucak u tradicionalnom restoran "Makedonska Kuka" u Prilepu 09.07.2024.
- Makedonska vecera sa muzikom i folkorom u restoranu u Ohridu 12.07.2024
 
 
Cijena ne uključuje:
- ulaznice u lokalitete, prema vlastitim željama 
- ulaznicu u NP Galičica
- doplata za 6 večera u hotelima iznosi 125,00 € 
 
Prijave i informacije: utorkom na redovitim sastancima Kluba, na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili tel. 091/506-4411
 
Organizator: PK HORIZONT VG
 
Napomena: radi udobnosti putovanja grupa je ogranićena na max 30 putnika