Korzika najava putovanja
21.-29.06.2025 ...
 
                                                Korzika3 2024  Jordan5 2024  Korzika7 2024  Korzika8 2024   
 
                                                   Korzika9 2024  Korzika10 2024  Korzika12 2024  Korzika14 2024  Korzika 2024
 
 
 
 
 

Jedna od najbolje čuvanih tajni Mediterana –  Korzika, nekoć je bila poznata po imenu Kalliste, “najljepša”: prikladan nadimak otoku s prekrasnim plažama koje izgledaju kao da su na Karibima, a ne u srcu Mediterana, stjenovitim planinama i legendarnom divljom prirodom a posebno makijom i šumama kestena.

Visoke litice koje se strmoglavo spuštaju u kristalno čisto more, široke pješčane uvale, raskošne šume, vrhovi viši od dvije tisuće metara, planinska jezera i hladne planinske rijeke, nadaleko poznato smilje, krave na plaži, svinje na cesti, prekrasni zalasci sunca nad morem – sve je to Korzika. Korzika je Francuska pokrajina u Sredozemnom moru, otok s više od 200 plaža i 50 vrhova viših od 2000 metara, poznat po mnogobrojnim pješačkim i planinarskim stazama i šumama kestena, zemlja koju neki od milja zovu i „planinom u moru“.

Prijave u tijeku ... 
 
Program putovanja 21.-29.06.2025.
 

1. dan, 21.06.2025. subota,  Velika Gorica/Zagreb - Pisa

Polazak iz Velike Gorice u 5:30, iza robne kuće Konzum, u 6:00 iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski. Vožnja Italijom sa servisnim stajanjima. Dolazak u Livorno oko 17:00 sati, smještaj u hotel, slobodna večer, noćenje.

.
2. dan, 22.06.2025. nedjelja, Pisa – Livorno – trajekt – Bastia - Porto

Nastavak putovanja, trajekt za Bastiu polazi u 08:oo. Dolazak u Bastiu oko podneva, najjačeg ekonomskog središta otoka, razgled stare jezgre Bastie, drugog najvećeg grada Korzike: Place du Marche s lijepom fontanom i tržnicom - crkva sv. Ivana Krstitelja - stara luka - genoveška citadela. nastavak putovanja prema centralnom planinskom dijelu otoka, podno najvišeg vrha Monte Cinto 2706 m, odnosno na drugi kraj otoka te smještaj uz obalu, Porto (OTA) ili sl. Smještaj, noćenje.

 

3. dan, 23.06.2025. ponedjeljak, Planinarska staza GR 20 Etapa 09: Castellu diVergio - Bocca San Petru - Asc. Capu a u Tozzu

8:00 polazak na planinarenje ... Planinarska staza Francuska Grande Randonnée br. 20, poznatija kao GR20  je 180 Km duga planinarska staza na Korzici koja presjeca otok gotovo dojagonalno od sjevera prema jugu. Također se rutinski opisuje kao najteža planinarska staza, zbog svoje velike udaljenosti, u cijeloj Europi. Zašto? Pa, možda je činjenica da pod nogama možete imati posla s bilo čim, od labavog kamenja do snijega i lokvi, ljeti ekstremnih vrućina i zimi hladnoća koja dolazi s tim - ili penjanje. Staza može zahtijevati preko 1000 m vertikalnog uspona u samo 5 km. Za prolazak cijele staze potrebno je oko 15 dana, a planinari sa sobom moraju nositi i opremu za boravak u prirodi. Mi ćemo proći jedan njezin dio, Etapu br. 9, koja se nalazi u centralnom dijelu Korzike, a pruža nam lijepe poglede i panorame na centralnu planinsku Korziku. Etapa 9 je duga 9 Km u jednom smjeru i visinska razlika je oko 380 metara, za tu etapu nam je potrebno oko 3-4 sata u jednom smjeru. Nakon završetka planinarenja povratak, odmor, noćenje.

 

4. dan, 24.06.2025. utorak,  Porto – Piana – Ajaccio – Zaljev Porto

8:00 polazak za Ajaccio, vožnja jednom od najljepših cesta na otoku, živopisna, prepuna nadrealnih  oblika koje je priroda isklesala u crvenim stijenama, koje se oštro spuštaju u tirkizno more, do  glavnog upravnog središta i najvećeg mjesta otoka Ajaccio, rodnom gradu Napoleon Bonaparte rođenog 1769 godine. Po dolasku slijedi razgled središta mjesta (katedrala, citadela, trg Foch, Place d´Austerlitz s Napoleonovim spomenikom … ), po želji posjet Napoleonovoj rodnoj kući (La Maison Bonaparte) … slobodno vrijeme za osobne potrebe, na povratku ćemo stati u zaljevu Liscia gdje se nalazi Plaža Stagnone de Calcatoggio (koja se naziva i plaža Liscia prema nazivu zaseoka u kojem se nalazi) nalazi se u zaljevu Liscia sjeverno od Ajaccia na cesti Cargèse. Ova golema pješčana plaža proteže se više od kilometra između tornjeva Ancone i Capogliola, slobodno vrijeme za odmor i razonodu, večernji povratak u Porto, noćenje.

 

5. dan. 25.06.2025.  srijeda, grad Corte i Veličanstveni treking uz rijeku Restonicu u  Rotondo masivu

Polazak  u 8:00 sati. U planinama visoko iznad Cortea, u središtu Korzike, nalazi se Rotondo masiv u kojem izvire rijeka Restonica – koja čine dio 8. etape GR20, najteže trekking staze u Europi. Polazna točka  je u samom središtu Korzike visoko u brdima na 1375 m/nv gdje izvire rijeka Restonica.  Krševito okolno područje dom je surog orla, bradatog supa i drugih ptica grabljivica koje su zaštićene programom zaštite. Najviši grebeni masiva Rotondo prekriveni su snijegom do ranog ljeta, a jezera ostaju zaleđena i do 8 mjeseci u godini. Trekking traje cca 5-6 sati, nakon toga slijedi povratak u Porto, a na povratku ćemo napraciti pauzu u mjestu Corte, smješteno u srcu Korzike. Corte je povijesni grad-tvrđava u podnožju najviših planina otoka. Kroz stoljeća burne povijesti koja je oblikovala jedinstveno nasljeđe Korzike, slavni cite-citadelle postao je istaknuti bastion korzikanske revolucije. Kažu da je Corte srce Korzike, iz više razloga. Prvo, zato što je geografski tako smješten, a drugo, u 18. stoljeću je ovdje proglašena Republika Korzika, kratko i jedino razdoblje otočke neovisnosti. Konačno, ovdje se nalazi jedino sveučilište na otoku, dobar razlog za naslov Srca Korzike. Povratak u Porto, slobodno poslijepodne … noćenje. .

.
6. dan, 26.06.2025. četvrtak, Porto – Piana - Capo Rosso - Torre di Turghju - Porto

8:00 nakon doručka odlazak na  planinarsku turu iz Piane do Capo Rosso i Torre di Turghju. Najprije ćemo se prošetati mjestom Piana. Piana je lijepo selo smješteno u prekrasnim Calanques de Piana i s pogledom na njih; jedan od najljepših dijelova Korzike. Mjesto je udaljeno oko 11 km od Porta, uz cestu D81 calanques. Piana je navedena kao jedno od najljepših sela u Francuskoj iako je zapravo privlača zbog nevjerojatne lokacije s pogledom na Golfe de Porto, a ne na samo selo. Glavna atrakcija mjesta je kasnobarokna  Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 1792. građena tipičnom korzikanskom arhitekturom, a unutra se nalaze neke freske i slike Paula Mathieua Novellinija u stilu koji je tipično korzikanski. Nakon pauze u mjestu krećemo na  treking turu Piana - Capo Rosso - Torre di Turghju. Tura je duga ukupno oko 11 Km, visinska razlika uspona je oko 270 m i traje oko 3 - 4 sata. Toranj Turghju izgrađen 1608. godine, početkom 17. stoljeća u kojem je izgrađena većina genovskih tornjeva na zapadnoj strani Korzike, Turghiu toranj komunicirao je s tri druga tornja, Orchinu, Omigna i Paomia (danas Cargèse). Capu Rossu je veličanstveni rt, jedna od najviših litica u Europi, s koje se s vrha pruža veličanstven pogled od 360°. Capo Rosso je druga najzapadnija točka Korzike, koju nadmašuje Gargalo u prirodnom rezervatu Scandola. To je rt od ružičastog granita do kojeg se može doći samo pješice, a na čijem je vrhu genovska kula. U polijepodnevnim satima povratak u Porto, slobodno vrijeme, dogovor i priprema za sutrašnji uspon na Monte Cinto 2706 m/nv, noćenje.

.
7. dan, 27.06.2025. petak, Calvi - Đenoveška citadela iz 13. stoljeća, rodno mjesto Kristofora Kolumba

8:00 polazak na cjelodnevni izlet u Calvi. Prekrasno, umirujuće mjesto Calvi destinacija je iz snova za sve ljubitelje Korzike: more, planine i impozantna tvrđava – sve u jednom. Citadela Calvi stoji nepokolebljivo iznad grada, ponosno prikazujući cijelo bogatstvo povijesti i baštine. Prošetat ćemo  njezinim kamenim ulicama i otkriti svemir u kojem je rođen Kristofor Kolumbo. Tamo možemo pronaći ruševine kuće u kojoj je rođen. Na zavoju tipičnog malog dućana vidjet ćete Oratorij Svetog Ante i poznatu Katedralu Svetog Ivana Krstitelja. Citadela Calvi prirodno nastaje kao simbol Balagnea. Turistički ured Calvi-Balagne nudi obilaske s audio vodičem, kao i lov na blago za zabavno otkrivanje citadele, jednog od najljepših mjesta na Korzici. Nakon obilaska citadele slobodno vrijeme u gradu, a kasnije odlazak na jednu od najljepših plaža na otoku, dugu 8 Km. Povratak u Porto, noćenje
.

8. dan, 28.06.2025. subota, Porto – Bastia – trajekt – Livorno – Noćenje

7:30 polazak za Bastiu, brod za Livorno polazi u 14:00 , a dolazak u Livorno je oko 19 sati. Odlazak u hotel u Livornu, smještaj, slobodno vrijeme, noćenje.

 

9. dan, 29.06.2025. nedjelja, Livorno - Zagreb/Velika Gorica

8:00 polazak za Zagreb/Veliku Goricu, vožnja traje 10 - 12 sati uz dovoljan broj zaustavljanja za odmor i okrijepu, dolazak u ZG/VG je oko 19 - 20 sati.

 
Napomena: Svi zainteresirani trebaju biti članovi našeg Kluba ili neke od članica HPS-a, godišnja članarina iznosi 13,30 €, za pridružene članove besplatno!
 .
Informacije i prijave: utorkom na sastanku Kluba od 19 sati, na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili tel. 091/506-4411
 
 

Cijena putovanja: 990,00 €

 

Cijena Uključuje:

- Prijevoz luksuznim putničkim kombijima na svim relacijama

- Povratna karta za brod na relaciji Livorno - Bastija, Bastia - Livorno

- 6 noćenja u hotelu s doručkom na Korzici, Hotel Cala di Sole (Porto Ota) 3***, dvokrevetne sobe, Tuš/WC

- 2 noćenja u hotelu u Livornu (21.06. i 28.06.2024.), hotel 3***, dvokrevetne sobe, Tuš/WC

- sva planinarska vođenja i izleti

 

Cijena ne uključuje:

- boravišna pristojba, cca 2€ po danu

- individualna potrošnja

 

Napomena: u slučaju poremećaja cijena na tržištu, posebice goriva, može doći do korekcije cijena