Korzika najava putovanja
22. - 29.06.2024.
 
                                                Korzika3 2024  Jordan5 2024  Korzika7 2024  Korzika8 2024   
 
                                                   Korzika9 2024  Korzika10 2024  Korzika12 2024  Korzika14 2024  Korzika 2024
 
 Predbilježbe u tijeku ...
 
 
Program putovanja:
 

Jedna od najbolje čuvanih tajni Mediterana –  Korzika, nekoć je bila poznata po imenu Kalliste, “najljepša”: prikladan nadimak otoku s prekrasnim plažama koje izgledaju kao da su na Karibima, a ne u srcu Mediterana, stjenovitim planinama i legendarnom divljom prirodom a posebno makijom i šumama kestena.

Visoke litice koje se strmoglavo spuštaju u kristalno čisto more, široke pješčane uvale, raskošne šume, vrhovi viši od dvije tisuće metara, planinska jezera i hladne planinske rijeke, nadaleko poznato smilje, krave na plaži, svinje na cesti, prekrasni zalasci sunca nad morem – sve je to Korzika. Korzika je Francuska pokrajina u Sredozemnom moru, otok s više od 200 plaža i 50 vrhova viših od 2000 metara, poznat po mnogobrojnim pješačkim i planinarskim stazama i šumama kestena, zemlja koju neki od milja zovu i „planinom u moru“.

 .

1. dan, 22.06.2024. Subota,  Velika Gorica/Zagreb - Pisa

Polazak iz Velike Gorice u 5:30, iza robne kuće Konzum, u 6:00 iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski. Vožnja Italijom sa servisnim stajanjima. Dolazak u okolicu Pise oko 17:00 sati i smještaj u hotel. Odlazak u centar Pise, obilazak  kosog tornja u Pisi, večernja šetnja središtem. Noćenje.

.
2. dan, 23.06.2024. Nedjelja, Pisa – Livorno – trajekt – Bastia - Porto

Nastavak putovanja za Livorno. Trajekt za Bastiu polazi u 08:oo. Dolazak u Bastiu oko podneva, najjačeg ekonomskog središta otoka, razgled stare jezgre Bastie, drugog najvećeg grada Korzike: Place du Marche s lijepom fontanom i tržnicom - crkva sv. Ivana Krstitelja - stara luka - genoveška citadela. nastavak putovanja prema centralnom planinskom dijelu otoka, podno najvišeg vrha Monte Cinto 2706 m, odnosno na drugi kraj otoka te smještaj uz obalu, Porto (OTA) ili sl. Smještaj, noćenje.

.
3. dan, 24.06.2024. Ponedjeljak, Porto – Piana - Capo Rosso - Torre di Turghju - Porto

Dan odmora nakon dvodnevnog napornog putovanja te priprema za sutrašnji uspon na najviši vrh Korzike – Monte Cinto 2706m. Nakon doručka odlazak na izlet u kraću planinarsku šetnju iz Piane do Capo Rosso i Torre di Turghju. Najprije ćemo se prošetati mjestom Piana. Piana je lijepo selo smješteno u prekrasnim Calanques de Piana i s pogledom na njih; jedan od najljepših dijelova Korzike. Mjesto je udaljeno oko 11 km od Porta, uz cestu D81 calanques. Piana je navedena kao jedno od najljepših sela u Francuskoj iako je zapravo privlača zbog nevjerojatne lokacije s pogledom na Golfe de Porto, a ne na samo selo. Glavna atrakcija mjesta je kasnobarokna  Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 1792. građena tipičnom korzikanskom arhitekturom, a unutra se nalaze neke freske i slike Paula Mathieua Novellinija u stilu koji je tipično korzikanski. Nakon pauze u mjestu krećemo na laganu treking turu Piana - Capo Rosso - Torre di Turghju. Tura je duga ukupno oko 11 Km, visinska razlika uspona je oko 270 m i traje oko 3 - 4 sata. Toranj Turghju izgrađen 1608. godine, početkom 17. stoljeća u kojem je izgrađena većina genovskih tornjeva na zapadnoj strani Korzike, Turghiu toranj komunicirao je s tri druga tornja, Orchinu, Omigna i Paomia (danas Cargèse). Capu Rossu je veličanstveni rt, jedna od najviših litica u Europi, s koje se s vrha pruža veličanstven pogled od 360°. Capo Rosso je druga najzapadnija točka Korzike, koju nadmašuje Gargalo u prirodnom rezervatu Scandola. To je rt od ružičastog granita do kojeg se može doći samo pješice, a na čijem je vrhu genovska kula. U polijepodnevnim satima povratak u Porto, slobodno vrijeme, dogovor i priprema za sutrašnji uspon na Monte Cinto 2706 m/nv, noćenje.

.
4. dan, 25.06.2024. Utorak, uspon na Monte Cinto 2706m – najviši vrh Korzike

7:00 polazak na cjelodnevno planinarenje, najprije ćemo se vozilom prevesti do parkirališta   Bergerie de Petra Pinzuta (1610m)  od kuda kreće planinarska staza: Refuge de l'Ercu (1667m) – vrh Monte Cinto (2706 m ) – najviši vrh Korzike. Tura traje cca 8-9 sati, kondicijski je naporna te se preporučuje planinarima sa dobrom kondicijom. Za slabije planinare, grupu "B" predviđena je tura do ledenjačkog jezera na 2000m/nv podno vrha Monte Cinto 2706m, tura traje cca 3-4 sata,  ili slobodno na obali za kupanje ili neki izlet brodom. Napomena: planinari koji planiraju uspon na Monte Cinto 2706 m/nv moraju biti iskusni planinari za uspon po stijenama uz lagano pridržavanje rukama. Detalji uspona bit će prezentirani sa sastanku koji će biti prije polaska na putovanje. Povratak u smještaj, noćenje. 
.
5. dan, 26.06.2024. Srijeda,  Porto – Piana – Ajaccio – Zaljev Porto

8:00 polazak za Ajaccio, vožnja jednom od najljepših cesta na otoku, živopisna, prepuna nadrealnih  oblika koje je priroda isklesala u crvenim stijenama, koje se oštro spuštaju u tirkizno more, do  glavnog upravnog središta i najvećeg mjesta otoka Ajaccio, rodnom gradu Napoleon Bonaparte rođenog 1769 godine. Po dolasku slijedi razgled središta mjesta (katedrala, citadela, trg Foch, Place d´Austerlitz s Napoleonovim spomenikom … ), po želji posjet Napoleonovoj rodnoj kući (La Maison Bonaparte) … slobodno vrijeme za osobne potrebe, na povratku ćemo stati u zaljevu Liscia gdje se nalazi Plaža Stagnone de Calcatoggio (koja se naziva i plaža Liscia prema nazivu zaseoka u kojem se nalazi) nalazi se u zaljevu Liscia sjeverno od Ajaccia na cesti Cargèse. Ova golema pješčana plaža proteže se više od kilometra između tornjeva Ancone i Capogliola, slobodno vrijeme za odmor i razonodu, večernji povratak u Porto, noćenje.

6. dan. 27.06.2024.  četvrtak, Veličanstveni treking do ledenjačkih jezera  Lac de Melo i  Lac de Capitello u  Rotondo masivu

Polazak na uspon u 7:00 sati. U planinama visoko iznad Cortea, u središtu Korzike, nalaze se dva ledenjačka jezera koja oduzimaju dah – Lac de Melu i Lac de Capitellu – koja čine dio 8. etape GR20, najteže trekking staze u Europi. Polazna točka (Lac de Melo) je u samom središtu Korzike visoko u brdima na 1375 m/nv gdje izvire rijeka Restonica. Do prvog ledenjačkog jezera (Lac de Melu 1710 m/nv)  potrebno je cca jedan sat. Jezero je duboko 20 metara a oni hrabriji mogu okušati kupanje ili barem relaksirati stopala. Do drugog jezera (Lac de Capitello 1930 m/nv) potrebno je oko 1:15, njegova maximalna dubina je 42 metara. Krševito okolno područje dom je surog orla, bradatog supa i drugih ptica grabljivica koje su zaštićene programom zaštite. Najviši grebeni masiva Rotondo prekriveni su snijegom do ranog ljeta, a jezero ostaje zaleđeno 8 mjeseci u godini. Nakon toga, ukoliko će biti zainteresiranih planinara možemo se popeti do prijevoja Bocca alle Porte 2200 m/nv (Brèche de Capitello) s kojeg se pruža  prekrasan pogled na oba jezera, pogled koji oduzima dah s vrha obuhvaća Monte d'Oro s desne strane, oba jezera ispod, dolinu Restonica i Monte San Pedrone. Trekking traje cca 5-6 sati, nakon toga slijedi povratak u Porto, a na povratku ćemo napraciti pauzu u mjestu Corte, smješteno u srcu Korzike. Corte je povijesni grad-tvrđava u podnožju najviših planina otoka. Kroz stoljeća burne povijesti koja je oblikovala jedinstveno nasljeđe Korzike, slavni cite-citadelle postao je istaknuti bastion korzikanske revolucije. Noćenje

Povratak u Porto, slobodno poslijepodne … noćenje. .

7. dan, 28.06.2024. petak, Planinarska staza GR 20 Etapa 09: Castellu diVergio - Bocca San Petru - Asc. Capu a u Tozzu

7:00 polazak na planinarenje ... Planinarska staza Francuska Grande Randonnée br. 20, poznatija kao GR20  je 180 Km duga planinarska staza na Korzici koja presjeca otok gotovo dojagonalno od sjevera prema jugu. Također se rutinski opisuje kao najteža planinarska staza, zbog svoje velike udaljenosti, u cijeloj Europi. Zašto? Pa, možda je činjenica da pod nogama možete imati posla s bilo čim, od labavog kamenja do snijega i lokvi, ljeti ekstremnih vrućina i zimi hladnoća koja dolazi s tim - ili penjanje. Staza može zahtijevati preko 1000 m vertikalnog uspona u samo 5 km. Za prolazak cijele staze potrebno je oko 15 dana, a planinari sa sobom moraju nositi i opremu za boravak u prirodi. Mi ćemo proći jedan njezin dio, Etapu br. 9, koja se nalazi u centralnom dijelu Korzike, a pruža nam lijepe poglede i panorame na centralnu planinsku Korziku. Etapa 9 je duga 8 Km u jednom smjeru i visinska razlika je oko 380 metara, za tu etapu nam je potrebno oko 3 sata u jednom smjeru. Nakon završetka planinarenja povratak, odmor, noćenje.

Napomena: u slučaju da netko želi uzeti slobodan dan ili više njih mjesto Porto pruža brojne mogućnosti, od predivne plaže, restorana, kafića ... do izleta brodom iz Porta na eko-hibridnom brodu i istražite zadivljujući prirodni rezervat Scandola,  otkrijte raznolik životinjski svijet i posjetite osamljeno obalno selo Girolata.

8. dan, 29.06.2024. subota, Porto – Bastia – trajekt – Livorno – Noćenje

7:30 polazak za Bastiu, brod za Livorno polazi u 14:00 , a dolazak u Livorno je oko 19 sati. Odlazak u hotel u Livornu, smještaj, slobodno vrijeme, noćenje.

9. dan, 30.06.2023. nedjelja, Livorno - Zagreb/Velika Gorica

7:00 polazak za Zagreb/Veliku Goricu, vožnja traje 10 - 12 sati uz dovoljan broj zaustavljanja za odmor i okrijepu, dolazak u ZG/VG je oko 19 - 20 sati.

 
Cijena putovanja: 980,00 €
 

 

Cijena Uključuje:

- Najam 2 kombija s uključenim gorivom, vozačima, kartom za trajekt i svim cestarinama i parkinzima (cca 2200 Km po kombiju)

- Povratna karta za brod na relaciji Livorno - Bastija, Bastia - Livorno

- 6 noćenja s doručkom u hotelu na Korzivi, Hotel Cala di Sole (Porto Ota) 3*** ili sličan, dvokrevetne sobe, Tuš/WC

- 2 noćenja s doručkom u hotelu u Livornu (22.06. i 29.06.2024.), hotel 3***, dvokrevetne sobe, Tuš/WC

- sva planinarska vođenja i izleti

Cijena ne uključuje:

- boravišna pristojba, 2€ po danu

- osobna potrošnja