Jordan najava putovanja
20. - 28.09.2024.  
                             Jordan2 2024  Jordan3 2024  Jordan4 2024  Jordan5 2024 
 
                                                 Jordan7 2024  Jordan8 2024  Jordan9 2024  Jordan10 2024 
 
 
 
Predbilježbe u tijeku ...      J O R D A N 
 
 AMMAN – JERASH – BETANIJA - MT NEBO – MADABA - MRTVO MORE
- KERAK - SHOBAK – PETRA - WADI RUM - AQABA
Termin: 21.09.-28.09.2024.
 
Program putovanja:
1.dan, 20.09.24.: ZAGREB - ISTANBUL
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova na liniji avio kompanije Turkish Airlines za Istanbul. Polijetanje zrakoplova u 20:30 sati. Dolazak u Istanbul u 23:40 sati po lokalnom vremenu.
.
2.dan, 21.09.24.: ISTANBUL - AMMAN - JERASH - AMMAN
Nastavak leta za Amman na liniji Turkish Airlines u 01:45 sati. Dolazak u Amman u 04:00 sati, obavljanje carinskih formalnosti. Prijevoz do hotela, smještaj u sobe i noćenje. Kasniji doručak. Poslijepodne slijedi vožnja do 50 km udaljenog grčko-rimskog grada Jerasha, najočuvanijeg grada nekadašnjeg Dekapolisa. Razgled ostataka hramova Artemide i Zeusa, Hadrijanovog trijumfalnog slavoluka i 600 metara duge ulice stupova. Povratak u hotel u Amman u večernjim satima, noćenje.
.
3.dan, 22.09.24.: AMMAN - BETHANY – AMMAN
Doručak. Slijedi vožnja prema Bethany beyond bilblijskom mjestu na rijeci Jordan gdje je prema predaji mjesto Isusova krštenja. Prema nalazima istraživanja to je bilo hodočasničko središte i pretpostavlja se da je to mjesto na kojem je propovijedao Ivan Krstitelj. Povratak u Amman. Odlazak na razgled Ammana: Rimsko kazalište, Citadela, Abdulahova džamija, arheološki muzej i novi dio grada. Slobodno vrijeme za ručak, osobne programe... Povratak u hotel, noćenje.
.
4.dan, 23.09.24.: AMMAN - MADABA - PLANINA NEBO - MRTVO MORE
Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak do biblijske Madabe s njenim poznatim bizantskim i umayyadskim mozaicima te grčkom pravoslavnom crkvom sv. Jurja, gdje se nalazi najstarija sačuvana originalna mapa Svete Zemlje (560 n.e.). Slijedi odlazak na planinu Nebo, najsvetije mjesto u Jordanu, odakle je Mojsije gledao obećanu zemlju, a vjeruje se i da mu je ovdje posljednje počivalište. Za lijepa vremena s planine se pruža prekrasan pogled na dolinu rijeke Jordan, Mrtvo more i Jeruzalem. Slijedi vožnja do Mrtvog mora, najniže točke na Smještaj u hotel, noćenje.
.
5. dan, 24.09.24.: MRTVO MORE – KERAK – SHOBAK - PETRA
Nakon doručka odjava iz hotela i slobodno vrijeme za kupanje u Mrtvom moru, najdubljem slanom jezeru na svijetu. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu, te upravo zbog saliniteta, svi turisti uživaju plutajući po površini, jer je ovdje nemoguće potonuti. Slobodno vrijeme za kupanje i mazanje blatom koje je poznato po ljekovitim svojstvima. Slijedi vožnja prema Keraku, jednoj od najpoznatijih i najvažnijih obrambenih utvrda koju su izgradili križari u 12. stoljeću kako bi osigurali siguran prolaz hodočasnicima u Svetu zemlju. Utvrda se nalazi na 900 metara nadmorske visine te dominira krajolikom pod kojim se proteže Kraljevska cesta, nekada bitna trgovačka ruta, dio Puta svile. Slijedi vožnja do križarske utvrde Shobak koju je dao izgraditi križarski kralj Baldwin I. 1115. godine. Ta drevna utvrda nalazi se na vrhu brda i dominira okolnim dolinama s gotovo 1000 m/nv. U prošlosti se zvao Mont Regalis ili Krak de Montreal. Nakon obilaska nastavak vožnje prema Petri, smještaj u hotel, noćenje. 
.
6. dan, 25.09.24.: PETRA - MALA PETRA – AQABA (CRVENO MORE)
Doručak. Odlazak na cjelodnevni razgled Petre, fascinantnog mističnog mjesta uklesanog u visokim crvenim stijenama. Petra je nekoć bila glavni grad Nabatejaca. Zbog bogatstva iscrpina, Petra je najveća znamenitost Jordana i pod zaštitom je UNESCO-a, a proglašena je i jednim od sedam novih svjetskih čuda. Do grada se dolazi pješice kroz Siq - uski prosjek među stijenama. Razgled kamene grobnice, crvenog pročelja al-Khazne, Dvorane pravde. Nakon razgleda slobodno vrijeme. Vožnja prema Aqabi, jedinom jordanskom gradu na obali Crvenog mora. Smještaj u hotel, noćenje.
.
7. dan, 26.09.24.: AQABA - WADI RUM - AQABA
Nakon doručka odlazak u spektakularnu pustinju Wadi Rum. Po dolasku, dvosatna vožnja džipovima u unutrašnjost pustinje, kako bi se doživjela njezina bezvremenska ljepota tijekom vožnje u Dolini mjeseca. Mogućnost jahanja deva uz doplatu na licu mjesta. Uživanje u tihom i golemom području, najviše povezanom sa životom beduina, koji su najbolji poznavatelji bespuća i priča o Lawrencu od Arabije, časniku koji je ovdje živio sudjelujući u arapskom ustanku početkom 20. stoljeća. Povratak u Aqabu. Slobodno vrijeme za osobne programe. 
.
8. dan, 27.09.24.: AQABA -  ISTANBUL 
Doručak, slobodan dan za istraživanje grada Aqabe ili kupanje u Crvenom moru.  Aqaba u Jordanu je jedan od najljepših gradova ove države, smješten na jugu zemlje, na obali Crvenog mora. Ovaj prekrasan grad ima mnogo toga za ponuditi posjetiteljima, od bogate povijesti do prekrasnih plaža i predivne prirode. Zajednički odlazak na večeru u tradicionalni jordanski restoran. oko 19.00h sati, nakon večere oko 23:00 večernji transfer u zračnu luku u Aqabi, polijetanje zrakoplova Turkish Airlinesa je u 02.05 sati, s dolaskom u Istanbul u 04.50 sati. 
.
9. dan 28.09.24: ISTANBUL - ZAGREB
Nastavak leta Turkish Airlinesa je u 07.00 sati, s dolaskom u Zagreb u 08.05 sati.
 
Cijena putovanja: 1.560,00 €
 
Cijena uključuje:
- sve transporte, privatni prijevoz samo za našu grupu, prijevoz i razgledi udobnim klimatiziranim autobusom s wifi prema programu s jednom bočicom vode dnevno
po osobi
- 3 noćenja u Ammanu, 1 noćenje obali Mrtvog mora, 1 noćenje u Petri, 1 noćenje u Aqabi, na bazi noćenje + doručak
-  sve ulaznice u lokalitete 165,oo€ - nalazište Jerash, Amman Citadel, King Abdullah Mosque, Rimsko kazalište u Ammanu, Betany, crkva u Madabi, planina Nebo, utvrda Kerak, utvrda Shobak, Petra, Wadi Rum pustinja
- jahanje konja u Petri (prema njihovim običajima, svaki putnik treba dati napojnicu cca 5 USD),
- đipove u pustinji, 2 sata vožnje
 - cijeli program u Jordanu sa vodičima na engleskom jeziku
povratne avio karte sa svim taksama
smještaj u hotelima 4* na bazi noćenje + doručak, U Ammanu: Olive Tree Hotel, Harir Palace Hotel ili slično... na obali Mrtvog mora: Dead Sea Spa Hotel ili slično.. u Petri: Petra Castle hotel, Petra Panorama hotel ili slično... U Aqabi: City Tower hotel ili slično... )
večera u tradicinalnom jordanskom restoranu u Aqabi zadnji dan putovanja
Cijena ne uključuje:
- večere u hotelu, TOPLO se preporuča uzeti paket večera, cijena je 85,00 €
- doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 230,00 €
napojnica za jahanje konja u Petri cca 5 USD
- napojnice vozaču, vodiču i ostalom osoblju ukupno cca 40-50 USD skuplja se prvi dan na licu mjesta (pratitelj grupe daje naposnice prema unaprijed dogovorenom iznosu,
- izlaznu taksu iz Jordana 15 USD plaćanje na licu mjesta (Viza za Jordan je besplatna, ali se plaća izlazna taksa)
 
Fakultativne doplate:
- vožnja brodom sa staklenim dnom Crvenim morem uz koraljni greben s ručkom = 36,00 € (za realizaciju ovoga bi
se trebala odlučiti cijela grupa, plaćanje prilikom prijave, isključivo uz prethodnu promjenu itinerera u dogovoru s voditeljem grupe g. (Renato Milovski)
- U Wadi Rumu fakultativno se nudi let balonom – cijene variraju od cca 190-200 €, dogovara se na licu mjesta
- jahanje deva u pustinji Wadi Rum, cca 1 sat u iznosu cca 25-30 USD (plaćanje na licu mjesta)
 
COVID INFORMACIJE:
- Ulazak u Jordan je trenutno bez ograničenja, neovisno o imunizaciji.
- Preporučena je polica putnog zdravstvenog osiguranja
 
Prijave i informacije: 
utorkom na sastancima kluba, na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili tel. 091 506 4411