Dinara ferrata najava izleta

 

Vikend "Vie Ferrate"

Ferrata "Čikola" - Ferrata "Dinaridi - Ošljak"

03.-04.10.2020. 

Polazak:

03.10.2020.
6:30 iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum
7:00 iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski
.
Vožnja auto putem A1 izlaz Šibenik, zatim lokalnom cestom (cca 25Km) do parkirališta odakle krećemo na Ferratu u kanjonu Čikola. Vožnja traje cca 4 sata, a po putu je predviđena pauza za odmor i okrijepu.
.
Opis Ferrate u kanjonu Čikola:
Prva via ferrata u Šibensko – kninskoj županiji duga je nešto manje od dva kilometra, a moguće ju je proći za oko dva sata, dok cijeli izlet s povratkom može trajati i do tri sata. Do ferate u kanjonu Čikole, koja počinje u blizini miljevačkog zaseoka Bašići, markiranom pješačkom stazom dolazi se za petnaestak minuta laganog hoda, a povratak gornjim rubom kanjona traje oko pola sata. Ferata najvećim djelom prati prirodne usjeke, “police” duž kanjona, a najljepša je kada Čikola nabuja jer se tada hoda iznad prekrasne moćne rijeke. U sušnom dijelu godine kad Čikola presuši planinari mogu povezati feratu s atraktivnim kanjoningom. Ferrata nije teška, B/C, taman zagrijavanje za sutrašnju ferratu Dinaridi na Dinari.
.
Po završetku ferrate vraćamo se u Šibenik gdje ćemo prenoćiti.
.
04.10.2020.
7:00 polazimo našim prijevozom u pravcu Knina, dalje do zaseoka Suhopolje. Vožnja traje cca 1:30 sati.
 
Opis Ferrate "Dinaridi - Ošljak": 
Staza posjeduje sve elemente što treba imati super ferrata– lak i brz pristup, izraziti prozračni greben, strme vertikalne i atraktivne stijene koje se neprekidno izmjenjuju, kamini, police, procjepi i prečnice. Ferrata je dobro izvedena sa stajališta sigurnosti. Na putu prema vrhu penje se uskim ispostavljenim grebenom, prolazi se preko mostića, polica i impozantnim tornjevima, s kojih se pružaju nezaboravni pogledi. Ukupna dužina ferrate 1700 m . Visinska razlika pri usponu 730 m. Težina ferrate (B, C , C/D i D). Ferrata Dinaridi-Ošljak je vrlo zahtjevna i potrebna je dobra fizička kondicija i snaga u rukama obzirom na njenu dužinu i težinu.
 
Potrebna tehnička oprema: kaciga, pojas + ypsilon, rukavice za ferrate preporučene

Prijevoz: prijevoz je planiran jednim unajmljenim kombijem, max. 8 ljudi, cijena sa uključenim svim troškovima (cca 800Km, cestarine, gorivo, najam, noćenje vozača) iznosi 400,00 Kn.

Organizator: PK Horizont VG

Vodič: Renato Milovski

Informacije i prijave: utorkom na sastancima Kluba, na telefon 091 506 4411 ili mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.