Dolomiti 2023 najava putovanja

 16. - 22.07.2023.

 
 
 
D O L O M I T I
 
16.07. - 22.07.2023.
 
PLANINARSKA VOĐENA TURA
 
  Dolomiti su planinska skupina u istočnim Alpama u Italiji, smješteni većinom u provinciji Belluno (Veneto), a ostalim, manjim dijelom, u provincijama Južni Tirol i Trentino (sjeveroistočna Italija). Cijelo područje Dolomita nalazi se pod zaštitom UNESCO – a, od 2009. godine. Dolomiti se mogu pohvaliti sa čak 21 impresivnim vrhom, većim od 3 000 metara nadmorske visine, ali i predivnim alpskim krajolicima. Dolomiti su mjesto na kojem se dotiču različite kulture: talijanska, njemačka, francuska te kultura Ladin. Možemo reći da su mjesto u kojem se spajaju središnja Europa i Mediteran, što je utjecalo na zanimljivu prošlost ovih područja, počevši od rimskih careva, bavarskih poljoprivrednika te euopskih kraljevskih obitelji.
  Smještena u talijanskim Dolomitima, u regiji Veneto, Cortina d’Ampezzo je jedno od najpoznatijih svjetskih skijališta. U bogatoj povijesti posebno mjesto zauzimaju Zimske olimpijske igre koje su ovdje održale 1956., a danas je Cortina omiljeno odmarališta svjetskog jet seta koji ovdje svake godine uživa u skijanju ili pak pokazuje najmodernije skijaške kreacije. Popularnosti Cortine pridonijela je i jedinstvena ljepota okolnih planinskih vrhunaca koji su privukli filmske studije da ovdje snime neke vrlo popularne filsmke naslove, a među ostalima, svijet je u Dolomitima spašavao i najpoznatiji tajni agent Njezinog Veličanstva – James Bond. Upravo, iz gore spomenutih razloga, ove godine ćemo se bazirati na podrućje oko Cortina d’Ampezzo te istraživati impozantne planinske vrhove, čarobna jezera te najupečatljivije nestvarne prizore prirode koji djeluje kao iz filma “Gospodar prstenova" ... stoga, priključite se ovom jedinstvenom putovanju prepunom doživljaja ... 
 
 
Program putovanja:   U S K O R O !
1. dan, 17.07.2022./nedjelja   Velika Gorica/Zagreb  -  jezero Misurina (okrug Cortina d'Ampezzo)
7:00 polazak unajmljenim autobusom iz Velike Gorice i u 7:30 iz Zagreba. Vožnja kroz Sloveniju, Austriju i Italiju do jezera Misurina (okrug Cortina d'Ampezzo), po putu ćemo raditi dovoljan broj pauza za odmor i okrijepu, vožnja traje cca 6 sati. Po dolasku slijedi smještaj po sobama, dogovor za sutrašnju planinarsku turu, slobodno vrijeme, večera, noćenje.
2. dan, 18.07.2022./ponedjeljak    Uspon na Monte Paterno 2744 m/nv - Cadini Di Misurina

   Monte Paterno 2744 m/nv nalazi se sjeverozapadno, ali u blizini, od Tre Cime, a sastoji se od tri oštra nazubljena grebena (sjeverni, zapadni i južni) koji se sastaju na vrhu. Najpoznatija ferrata koja vodi po sjevernom grebenu poznata pod imenom „Via ferrata De Luka – Innerkofler“ - dobila ime po tragičnom događaju iz Prvog svjetskog rata. Naime, austrijska vojska koju je predvodio poznati vodič i alpinista Sepp Innerkofler iz Sextena je pokušao pod okriljem noći zaskočiti vrh Paterno kojeg su zaposjeli talijani. Penjali su se po grebenu sa sjeverne strane i došli pred sami vrh kada su ih talijani opazili, gdje je poginuo Innerkofler. Kada su doznali koga su ubili bili su jako potreseni, jer su dobro poznavali Seppa, nekad dobri njegovi prijatelji. Posebno je bio potresen Reno De Luca, također gorski vodič i alpinista koji ga je ustrijelio. Pokopali su ga sa svim počastima na vrhu Paterna na kojem stoji križ posvećen u njegovu čast. Poslije je poginuo i Reno De Luka. U spomen dva prijatelja koja su besmisleno stradala, put po sjevernom grebenu nazvali su „Sentiero De Luca – Innerkofler“.

   Cadini Di Misurina - najpoznatiji "viewpoint"  u Dolomitima ... Cadini di Misurina (2.839 metara nadmorske visine) dio su istočnih Dolomita i uključeni su u petu skupinu koju je UNESCO priznao kao prirodnu baštinu čovječanstva. Smješteni u općini Auronzo di Cadore, u pokrajini Belluno, gledaju na veličanstveno jezero Misurina. Njihovo ime potječe od izraza cadorino ciadìn (kotlina), ili cirkus dolina, koji se odnosi na visoke doline proširene unutar grupe. Najviši vrh je Cima Cadin di San Lucano (2.839 metara nadmorske visine), a slijede ga Cima Eötvös (2.825 metara nadmorske visine) i Cima Cadin Nord Est (2.788 metara nadmorske visine). Sa ovog vidikovca, koji djeluje nestvarno kao iz filma “Gospodar prstenova", nastale su bezbrojne fotografije koje će Vam među prvim iskočiti prilikom pretraživanja Dolomita na internetu.

.
3. dan, 19.07.2022./utorak    Lago di Sorapis - Cortina d’Ampezzo
   Lago di Sorapiss je glečersko jezero u planinskom lancu Sorapiss u Dolomitima, provincija Belluno, cca. 12 km udaljen od Cortine d'Ampezzo. Jezero ima nadmorsku visinu od 1.925 metara. Jaka tirkizna boja je prašina s ledenjaka. Do jezera se može doći samo pješice - lagani trekking u trajanju od cca 5 sati.
  Smještena u talijanskim Dolomitima, u regiji Veneto, Cortina d’Ampezzo je jedno od najpoznatijih svjetskih skijališta. U bogatoj povijesti posebno mjesto zauzimaju Zimske olimpijske igre koje su ovdje održale 1956., a danas je Cortina omiljeno odmarališta svjetskog jet seta koji ovdje svake godine uživa u skijanju ili pak pokazuje najmodernije skijaške kreacije. Popularnosti Cortine pridonijela je i jedinstvena ljepota okolnih planinskih vrhunaca koji su privukli filmske studije da ovdje snime neka vrlo popularne filsmke naslove, a među ostalima, svijet je u Dolomitima spašavao i najpoznatiji tajni agent Njezinog Veličanstva – James Bond.
.
4. dan, 20.07.2022./srijeda   Uspon na Averau 2649 m/nv i Nuvolau 2574 m/nv i obilazak Cinqe Torri
   Averau 2649 m  i Nuvolau 2574m, naziva se lijepa i popularna planinska skupina smještena između Passo Falzarego (2105 m) i Passo Giau (2236 m). Zbog svoje pristupačnosti, lijepog izgleda i širokih panoramskih vidika vrlo je popularna i posjećena. 
   CINQUE TORRI - muzej na otvorenom, to je zapravo skupina više od pet tornjeva koji se nalazi na južnim padinama Passa Falzarego iznad Cortine d'Ampezzo.To je dio šire Averau- Nuvolau skupine u Cortini Dolomita. Nevjerojatna igra prirode i ovdje je ostavila svoj trag u vidu pet ogromnih kamenih gromada različitih oblika i visina, po kojima su Cinque Torri i dobili svoje ime – „5 tornjeva“. Tornjevi su atraktivni za obilaženje, kako za planinare, tako isto za penjače –alpiniste
5. dan, 21.07.2022./četvrtak   Via Ferrata Giuseppe Olivieri 2731 m/nv
   Via Ferrata Giuseppe Olivieri 2731 m/nv bez sumnjeje  jedna od najzanimljivijih i najljepših via ferrata u Dolomitima, zbog svoje strmine, izloženosti i ljepote  je neizmjerno atraktivnom, a pogled na impozantnu južnu stranu Tofane di Rozes je nezaboravan. Ferrata je preporučena za planinare koji su se već susretali s ferratama.
6. dan, 22.07.2022./petak  Wattens - svijeta kristala muzej Swarovski - Innsbruck
Izlet do Innsbrucka i svijeta kristala Swarovski. Vožnja prema mjestu Wattens gdje se nalazi impresivni “Svijet kristala – Swarovski “, igra svjetlosti samih kristala, boja, sjena i hologramskih projekcija popraćenih ambijentalnom glazbom Briana Ena. Postav muzeja sačinjen je od djela umjetničkih instalacija najvećih svjetskih umjetnika (Pablo Picasso, Andy Warhol, Marc Chagall, Jim Whiting, Salvador Dali). Nakon razgleda slijedi vožnja do Innsbrucka te razgled garada
7. dan, 23.07.2022./subota   Jezero Misurina (okrug Cortina d'Ampezzo) - Velika Gorica/Zagreb
9:00 polazak unajmljenim autobusom u pravcu Velike Gorice i Zagreba. Vožnja kroz Austriju (duža pauza u Lienzu) i Sloveniju, po putu ćemo raditi dovoljan broj pauza za odmor i okrijepu, vožnja traje cca 6 sati. Po dolasku slijedi smještaj po sobama, dogovor za sutrašnju planinarsku turu, slobodno vrijeme, večera, noćenje. Očekivani dolazak u Zagreb/Veliku Goricu je oko 18 sati.
 .
 .
.

Cijena putovanja iznosi: 4.290,00 Kn

 .

Cijena uključuje:

–        6 x noćenje u hotelu u dvokrevetnim sobama (TWC) ... Hotel Passo Tre Croci Cortina 3***

-         6 x doručk u hotelu, buffet 

–        Unajmljeni autobus i sve transfere navedene u programu putovanja

-         Stručnu pratnju tijekom cijelog putovanja i planinarsko vođenje

Cijena ne uključuje:

–        Doplata za večere iznosi 684,00 Kn 

–        Boravišna pristojba 3 € po danu

–        Ulaznica u NP Tree Cime di Lavadero 5€

–        Lokalne žičare, ukoliko ih budemo koristili

–        Putno osiguranje sa uključenom Covid-19 bolesti

–       Ulaznica u muzej Swarovskigrupna ulaznica za 10 i više posjetitelja iznosi 17€

https://kristallwelten.swarovski.com/Content.Node/wattens/Tickets.en.html

Hotel Passo Tre Croci Cortina 3*** je hotel s tri zvjezdice u Passo Tre Croci, alpskom prijevoju u Dolomitima na 1800 metara, na obroncima Monte Cristalla; Hotel je udaljen samo 9 minuta od jezera Misurina, 20 minuta od Tre Cime di Lavaredo i 13 minuta od centra Cortine d'Ampezzo, također poznatog kao "Kraljica Dolomita". Iz soba na gornjim katovima hotela pruža se prekrasan pogled na Dolomite i dolinu Ampezzo, dok se u prizemlju nalazi bar i restoran gdje se možete opustiti ispijajući piće i kušajući jela tipične lokalne tradicije. . B&B Hotel Passo Tre Croci Cortina idealan je izbor za ljubitelje trekkinga i zimskih sportova: smješten na strateškoj poziciji, polazište je za dolazak do jezera Sorapiss i brojnih planinskih masiva.  https://www.hotel-bb.com/it/hotel/passo-tre-croci-cortina

.

Prijave i informacije: utorkom na sastancima Kluba, na e-mail Kluba Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 091/506 4411 (Renato Milovski) 

Organizator: PK Horizont VG

Vodič i kreator ture: Renato Milovski, pl. vodič