Osorscica najava izleta
23.10.2022.
 
DRUŠTVENI IZLETI

Otok Lošinj – Osorščica – vrh Sv. Mikula 557 m/nv

23.10.2022.
 
Otok Lošinj je poznat kao oaza čiste prirode i aromatičnog bilja. Cres i Lošinj su u prošlosti bili jedan otok, ali su u rimsko doba zbog potreba trgovine i Jantarskog puta razdvojeni umjetno prokopanim kanalom kod mjesta Osor.
Rimski grad Osor ili Apsorus kako su ga zvali, bio je sjedište biskupije u 9. stoljeću i jedan je od najstarijih gradova u lošinjskom arhipelagu.
 
Osorščica se smatra jednom od najatraktivnijih otočnih planina, a pogled s vrha Sv. Mikula mnogi nazivaju ne samo jednim od najljepših pogleda na našoj obali nego i u cijeloj Hrvatskoj. 
Plan puta: 
6:30 polazak iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum
6:50 polazak iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski
.
Vožnja unajmljenim autobusom na Relaciji Zagreb - trajektna luka Valbiska - Lošinj, vožnja traje cca 3 sata, trajekt vozi cca 20 minuta, a po putu je predviđena pauza za odmor i okrijepu.
.
Planinarska tura: Pešćine (Peštine) s glavne ceste Osor – Mali Lošinj - vrh Sv. Mikula 557 m/nv
 

Uspon traje cca 1:45 sati, u silazak cca 1:30 sati. 

Staza isprva prolazi pored suhozida, a sama Osorščica je prožeta starim putevima i stazama koje je nekoć stvorilo stanovništvo kako bi moglo loviti divljač, sječi drva ili uzgajati ovce. Prolazimo kroz šumu kroz lijepo uređenu stazu i veoma brzo se počinju otvarati prvi pogledi koji su tek početak onog što slijedi. Stižemo za oko pola sata laganog hoda do prijevoja Počivalice gdje se može napraviti pauza. Na pločama piše da do vrha Sveti Mikula treba oko 40-ak minuta, što je realna procjena. Ovo nije staza na kojoj se žuri. Ona je ugodna, uspon nije strm i naprosto zove na uživanje. 

Potrebna oprema: odjeća višeslojna  u skladu s vremenskim prilikama, čvrste gojzerice, planinarski štapovi preporučeni, ponijeti u ruksaku nešto hrane i min 1L tekućine.
.
Kondicijska zahtjevnost: zadovoljavajuća, prosjećla
.
Prijevoz: prijevoz je planiran unajmljenim autobusom, cijena je na bazi min. 30 planinara sa uključenim cestarinama i kartom za trajekt iznosi 290,00 Kn
.
Organizator: PK Horizont VG
 
Prijave: utorkom na redovitim sastancima Kluba, na tel. 091/506-4411 ili mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
.
Vodič: Renato Milovski, pl. vodič