Tosc najava izleta
 
SLO - Julijske Alpe - Visokogorski izlet
 
Tosc 2275 m/nv
 
26.02.2023.
 
 
 
Polazak:
6:00 iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum
6:30 iz Zagreba, s parkirališta King Cross - Jankomir
 
Vožnja Zagreb - Ljubljana - Bled - Pokljuka, vožnja traje 3 sata, a po putu je predviđena pauza za odmor i okrijepu.
 
Planinarska tura: kraj ceste na Pokljuki 1340 m/nv - Tosc 2275 m/nv
 
Vrijeme uspona: cca 4 sata - ovisno o razmjerima snijega
Visinska razlika: cca 950 m
Kondicijska i tehnička zahtjevnost: K3-K4, T2 - upotreba dereza i cepina
Potrebna oprema: kaciga, dereze, cepin, zamka i dva karabina matičara
 
Obuća i odjeća: čvrste gojzerice pogodne za dugotrajno hodanje u snježnim uvjetima, odjeća višeslojna sukladno vremenskim prilikama
 
Prijevoz: prijevoz je planiran unajmljenim kombive (8+1), cijena prijevoza (uključen najam, gorivo, cestarine, SLO vinjeta i parking na Pokljuki) iznosi 45,00 €
 
Organizator: PK Horizont VG
 
Vodič na terenu: Renato Milovski, pl. vodič A,B,D
 
Informacije i prijave: utorkom na sastancima Kluba, na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili tel. 091/506-4411
 

Ocjena za kondicijsku zahtjevnost ima četiri razreda: K1, K2, K3 i K4

K1 – LAGANO
Lagani planinarski izlet ili tura primjerena svakom planinaru izletniku, po ukupom trajanju hoda do 5 sati, isključuje dugotrajne istrme uspone. Visinska razlika je manja od 200 metara.

K2 – OTEŽANO
Lakša planinarska tura ukupnog trajanja hoda do 7 sati i može sadržavati duže uspone i mjestimično kraće strmine i uspone. Visinska razlika je veća od 400 metara.

K3 – TEŠKO
Teška planinarska tura, koja uključuje višekratne, dugotrajne, strme i vrlo strme uspone ili po trajanju hoda prelazi 7 sati. Visinska razlika je veća od 800 metara.

K4 – IZRAZITO TEŠKO
Izrazito teška tura čije je trajanje hoda duže od 9 sati može sadržavati višekratne strme i dugotrajne uspone. Visinska razlika je veća od 1200 metara.

Ocjena za tehničku zahtjevnost ima četiri razreda: T1, T2, T3 i T4

T1 – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala.

T2 – MANJE ZAHTJEVNO
Pri kretanju potrebno se povremeno služit i rukama, povremeno na pojedinim dionicama koriste se sajle i klinovi, u zimskim uvjetima cepin idereze. Obavezna je upotreba kaciga.

T3 – ZAHTJEVNO
Pri kretanju povremeno koristimo ruke, sajle, klinove, komplet za samoosiguranja (pojas + ypsilon), u zimskim uvjetima dereze i cepin. Obavezna je upotreba propisane opreme i znanje samostalnog korištenja opreme.

T4 – VRLO ZAHTJEVNO
Pri kretanju se služimo i rukama, obavezno je samosiguranje i upotreba kaciga, a zimi cepina idereza. Trasa sadrži opasne dionice na kojima nije postavljeno osiguranje i da bi h se savladalo, potrebno je znanje i vještina u samoosiguravanju. Trasa je svojim položajem opasna (udari vjetra, sunce, lavinsko područje itd.).