vodenica najava izleta
 
Karlovačko Pokuplje - Vodenica 538m
 
06.02.2022.
 

Vodenica je osamljeno brdo koje dominira područjem između donjeg toka Kupe i Dobre. Okružena je pitomim pejzažom i obradivim poljima koja mjestimice sežu gotovo do samoga hrpta. Unatoč svome imenu, posve je bezvodna. Upravo na Kupi u podnožju Vodenice početak je područja plitkoga krša. Glavne planinarske okosnice područja između Ozlja i Karlovca čine Dubovački planinarski put i trasa planinarske obilaznice preko Četiri karlovačke rijeke do Turnja. Vodenica je vrlo privlačno planinarsko odredište. Vrh ima oblik malene zaravni s livadom okruženom lijepom brezovom šumom. Na vrhu su drveni stol s klupama, tuljac za žig i jarbol za zastavu. (izvor HPS)

Plan puta:

7:00 polazak iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum

7:30 polazak iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski

Vožnja autocestom Zagreb-Karlovac, izlazak sa autoceste na čvoru Karlovac te dalje lokalnom cestom preko Ozlja do mjesta Dvorišće Ozaljsko gdje se nalazi naša početna točka uspona. Uspon na Vodenicu uz kraći boravak na vrhu, te povratak u Ozalj gdje će nas čekati autobus.

Vožnja traje cca 1 sat.

 

Po završetku ture slobodno vrijeme za razgled Starog grada Ozlja. Razgledavanje nije obavezno.

U cijenu izleta nije uračunata ulaznica u Stari grad Ozalj.

Povratak u Veliku Goricu i Zagreb je predviđen u poslijepodnevnim satima

Planinarska tura:  Vrijeme trajanja ture: cca 4-5 sati

Visinska razlika po putu: cca 300 m

Kondicijska zahtjevnost:

Lagani planinarski put - K1, Tehnička zahtjevnost – T1

Preporučena oprema:

Čvrste gojzerice, odjeća planinarska višeslojna u skladu s vremenskim prilikama, ponijeti zaštitu od sunca, vjetra, kiše ili snijega, ponijeti min. 2L tekućine (voda, čaj ... ), pl. štapovi preporučeni.

Informacije o prehrani:

Na putu nema objekata koji nude hranu pa je preporuka ponijeti nešto hrane u ruksaku prema individualnim potrebama.

Informacije o prijevozu:

Prijevoz je planiran unajmljenim autobusom. Cijena prijevoza na bazi 35 planinara iznosi 160 Kn. Mjesta se popunjavaju po datumu prijave izleta.

Organizator: PK Horizont VG

Vodič: Elvis Čaušević, pl. vodič

Zainteresirani za izlet mogu se prijaviti svaki utorak u prostorijama Kluba ili na e-mail  kluba .

 

Zadnji rok za prijavu s uplatom je srijeda, 02.02.2022.

 

NAPOMENA:

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.