Četvrtak 02 Tra 2020
 

Tradicionalni zimski uspon na Klek 23.12.2012.

 

Ovo doba godine posebno je bogato različitim tradicionalnim događanjima: pripremaju se domjenci, koncerti, organiziraju skupštine, sve se zbraja i oduzima, analizira se ne-uspješnost svih i svakoga u godini koja se bliži svome kraju.

Zimski uspon na Klek u organizaciji Horizonta  po prvi puta je održan u ovo doba prošle godine. Time je ovogodišnji zimski izlet na Klek dobio status tradicionalnog.

 

Odabir Kleka za tradicionalan zimski uspon je svakako pravi odabir i s time će se složiti svi koji su Klek pohodili u bilo koje doba godine.A propustiti ovaj izlet bila bi i šteta unatoč brojnim obvezama i pripremama za predstojeće blagdane.

 

Staza koja vodi od Bjelskog do Kleka je najkraća i primjerena je svim dobnim skupinama što je nikako ne čini manje zanimljivom ili atraktivnom. Posebno zimi. Dolazak u Bjelsko već najavljuje da će ovo biti pravi zimski uspon iako  se snijeg na nekim dijelovima staze već i otopio, no što smo bliže domu snijega ima više. I hladnije je.

 

U predviđenom vremenu dolazimo do prve točke našeg puta a to je planinarski  dom. Dočekuje nas očekivano više snijega, ali i sunce i hladni vjetar. Kratke  pripreme za uspon na vrh uključuju i mali tečaj stavljanja dereza. A kako to i treba biti upute o stavljanju dereza se otvaraju tek sad,  i to tek letimično, jer iskusni visokogorci su izvježbani i rado pomažu neiskusnima u montiranju šiljaka na noge!

Put od doma do vrha je posebno atraktivan, uska staza s malo više snijega, ledene sige sa stijena, uspon uz  konop. Srećom, stijene nisu bile pretjerano  klizave tako da su i oni bez dereza došli do vrha bez većih problema. Među njima i Nora, mlada nada planinarenja.

S vrha Kleka pogled na sve strane: Bjelolasica, Risnjak; Bijele stijene ali krajičkom oka se pratio i svaki Frankov pokret. Jer kao što je poznato,uz Klek su vezane brojne priče i legende o vilama, vilenjacima i  vješticama  Kleka. Postoji i manje poznata priča o  Franku i  šampanjcu iz staklenih čaša na vrhu Kleka. Na nju nećete naići u brošurama o Ogulinu i Kleku pa je  valja je proširiti ovim putem.

Od svih priča o Kleku ova se  pokazala točnom! Nakon obveznog slikanja na vrhu  i divljenja pogledu na sve strane došao je i taj dugo očekivani trenutak. Kako i priliči jednom galantnom gospodinu, Franko dijeli staklene čaše,otvara šampanjac i priča postaje stvarnost!

Poseban je doživljaj bio biti dio ove priče,poseban je ugođaj piti šampanjac iz staklenih čaša na visini od  1181m u ovakvom društvu . U ovo doba godine to jednostavno treba doživjeti. Zanimljivo, u svečarskim  trenucima otvaranja šampanjca, zaboravi se na vjetar i hladnoću.

Čaše su spremljene na sigurno za nagodinu, naljepnica kluba zaljepljena na vrhu i možemo

sigurnim korakom  natrag do doma.  Po povratku srećemo grupicu planinara i usmenom predajom širimo priču o šampanjcu na vrhu Kleka.

Po povratku u dom uobičajeni folklor:jelo,piće...Valja napomenuti da dobro pripremljen planinar na zimski uspon sa sobom nosi i juhicu. Koja je ,nadamo se, bila baš onakva kakvu voli.

 

Ovo je bio posljednji organizirani izlet u ovoj planinarski uspješnoj godini za naš mali planinarski klub.U  narednoj godini našem klubu želimo brojnije  članstvo, očuvanje standarda atraktivnosti  i posjećenosti izleta, savršenu organiziranost i logistiku te i nadalje dobru suradnju s planinarskim društvom Napredak. Jer mi mali se trebamo međusobno podržavati i pomagati. A i tradiciju valja održati.

 
 
B.K.
 

Događanja u Klubu

FILMSKE VEČERI I PREDAVANJA
01. srpnja 2013. s početkom u 20 sati
Projekcija slika i filma s ture po Crnoj Gori 21.-25.06.2013.
Predavač: Renato Milovski

NAJAVE EXPEDICIJA i PUTOVANJA ...

PUTOVANJE NA VRH  ...
Crna Gora: NP Durmitor - Bobotov kuk 2523m
21. - 25. lipnja 2013.                                      više ...
.
EXPEDICIJA:
1. Expedicija na Kilimanjaro 5895m
12. - 23. srpnja 2013.                                        više ...
.
PUTOVANJE NA VRH ...
Irska: Corran Tuathail 1041m
11. - 19. srpnja 2014.                                      više ...
.
EXPEDICIJA:
2. Expedicija na Kilimanjaro 5895m
11. - 24. srpnja 2014.                                      više ...
.
PUTOVANJE NA VRH ...
Makedonija: Golem Korab 2764m, Pelister 2601m
Grčka: Olimp - Mitikas 2918m
08. - 17. kolovoza 2014.                                    više ...
.
EXPEDICIJA:
Everest Base Camp trekking
Nepal
2015.                                                                     više ...

Iz arhiva Kluba

11.05.2013.
Održan tečaj na Okiću: "Vie Ferrate", slike s tečaja možete pogledati OVDJE, a kratki film OVDJE!
25.11.2012.
Povodom Dana Kluba izdali smo godišnjak o radu Kluba! Godišnjak u pdf-u možete preuzeti OVDJE! (13,7Mb/160 str.)
12. 11. 2012.
Održano predavanje o planinarskoj opremi Prezentaciju u PowerPoint-u možete pogledati OVDJE!
21.05.2012.
Održano predavanje "Planinarenje i zdravlje"
Prezentaciju s predavanja pogledate OVDJE!
16.04.2012.
Održano predavanje: "Estetika fotografije"
Prezentaciju s predavanja pogledajte OVDJE!
07.01.2012.
Završio tečaj: "Zimska škola planinarenja"
Izvještaj s tečaja možete pročitati OVDJE!
Tečaj u slici:  OVDJE