Petak 10 Tra 2020

 

 

Izlet iznenađenja 25. studenoga 2012.

Dame i gospodo, planinarke, planinari i „planinarići“, drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju!

A okupilo nas se tridesetak malih i velikih. Razlog je bio dvogodišnjica osnutka Planinarskog kluba Horizont VG. Izlet je bio iznenađenje za većinu nas!? Nije bilo navedeno odredište. Neki su slutili, a neki su se i iznenadili kad smo krenuli prema Sisku, gdje nas je dočekao Miloš. Jutarnja kavica uz rijeku, pa razgledavanje centra uz Miloševu priču o povijesti grada, te pokazivanje arheoloških ostataka.

Povratak u bus i odlazak u nepoznato..... U Petrinji je i onima koji su još bili sumnjičavi bilo jasno da idemo prema mjestu na kojem su se tjedan dana ranije jako dobro zabavljali najmlađi – Hrastovičku goru. Dobitnu kombinaciju vrijedi ponoviti!

Dakle, maske su pale i mi smo se, nakon što smo prošetali Petrinjom, počeli penjati! Bio je stvarno - nestvarno lijep kasnojesenski dan. Sunce je nakon desetak dana ponovo zasjalo, kroz izmaglicu koja se vukla po dolinama probijalo se žuto lišće, a mi smo polako šetali preko bregova i smješkali se od zadovoljstva.

Šetali smo kroz kestenovu šumu i čudili se da nakon toliko vremena, nakon kestenijada, još nailazimo na brojne plodove. Da smo ih brali od početka sigurno bi ih skupili par kila..... na žalost nismo. No vrijedilo bi sljedeće godine doći tu na kestenijadu!

Malo po malo prolazeći i uz jezero koje je davno presušilo, došli smo do vidikovca. Pred nama se prostirala u daljini Petrova Gora, te brojna sela u izmaglici. Tu treba reći kako je s početnih oko 2 i pol sata naša šetnja potrajala još koji sat duže. Osjećali smo glad, a bili smo tako blizu Planinarskog doma Matija Filjak (kod vrha Cepeliš 415 m) i obećanog srnećeg gulaša, domaćeg kruha i kolača. Rasle su nam zazubice!

„Meditiranje“ na vidikovcu prekinulo je, dakle, zavijanje želudaca, pa smo hitro krenuli do Doma. A tamo.... Damir Rogan je mješao srneći gulaš, koji je još od 9 sati pripremao. Donio je plamenik, plin i veliku posudu u kojoj se krčkao gulaš. No nismo se mogli odmah baciti na jelo, jer je trebalo odraditi i „službeni dio“.

Dijelom sam i ja bila „službeni dio“. Neki su me sa zebnjom gledali i pitali se koliko ću trajati?! Nemam pojma koliko sam trajala. Trebalo je malo vremena da mi se zagriju glasnice. Tome je pomoglo fino kuhano vino, a poslije je sve išlo kao podmazano. Među ostalim govorila sam o svemu gdje smo bili i što smoradili. Onda smo podijelili klupske zahvalnice izuzetno ljubaznim ljudima iz Planinarskog doma Matija Filjak, te predsjedniku Planinarskog društva Napredak Franku Čuvalu za jaaako dobru suradnju i Damiru za srneći gulaš (mljac), te se bacili na bakanalije iz kotla. Popili smo kavicu i zadovoljni punih želudaca vratili se doma.

Tu treba dodati koju rečenicu o „knjizi“. Ona je naš godišnjak kojeg su s puno ljubavi radili svi oni koji su pisali, slikali ili grafički osmislili i tiskali. Zahvalnice Planinarskog kluba Horizont VG za to su dobile Marija i Sonja, koje su svojom kreativnošću najviše doprinijele da godišnjak ugleda svjetlo dana. Mislim da je stvarno dobar! Sada kada su dani kratki i kada ima puno oblaka i magle, godišnjak donosi „sunce na prozorčić“. Ljigavo, ha?! Ne znam, mene fakat razvedri! Uostalom, vidjet ćete!

Ana Krois

 

Događanja u Klubu

FILMSKE VEČERI I PREDAVANJA
01. srpnja 2013. s početkom u 20 sati
Projekcija slika i filma s ture po Crnoj Gori 21.-25.06.2013.
Predavač: Renato Milovski

NAJAVE EXPEDICIJA i PUTOVANJA ...

PUTOVANJE NA VRH  ...
Crna Gora: NP Durmitor - Bobotov kuk 2523m
21. - 25. lipnja 2013.                                      više ...
.
EXPEDICIJA:
1. Expedicija na Kilimanjaro 5895m
12. - 23. srpnja 2013.                                        više ...
.
PUTOVANJE NA VRH ...
Irska: Corran Tuathail 1041m
11. - 19. srpnja 2014.                                      više ...
.
EXPEDICIJA:
2. Expedicija na Kilimanjaro 5895m
11. - 24. srpnja 2014.                                      više ...
.
PUTOVANJE NA VRH ...
Makedonija: Golem Korab 2764m, Pelister 2601m
Grčka: Olimp - Mitikas 2918m
08. - 17. kolovoza 2014.                                    više ...
.
EXPEDICIJA:
Everest Base Camp trekking
Nepal
2015.                                                                     više ...

Iz arhiva Kluba

11.05.2013.
Održan tečaj na Okiću: "Vie Ferrate", slike s tečaja možete pogledati OVDJE, a kratki film OVDJE!
25.11.2012.
Povodom Dana Kluba izdali smo godišnjak o radu Kluba! Godišnjak u pdf-u možete preuzeti OVDJE! (13,7Mb/160 str.)
12. 11. 2012.
Održano predavanje o planinarskoj opremi Prezentaciju u PowerPoint-u možete pogledati OVDJE!
21.05.2012.
Održano predavanje "Planinarenje i zdravlje"
Prezentaciju s predavanja pogledate OVDJE!
16.04.2012.
Održano predavanje: "Estetika fotografije"
Prezentaciju s predavanja pogledajte OVDJE!
07.01.2012.
Završio tečaj: "Zimska škola planinarenja"
Izvještaj s tečaja možete pročitati OVDJE!
Tečaj u slici:  OVDJE