Petak 10 Tra 2020

 

3. lipnja 2012., 2. dan -  Izlet na Rab, vrh Kamenjak 408 m

   Nakon krepkog sna u Planinarskoj kući Miroslav Hirtz u Jablancu polako smo otvorili oči i razbudili se uz žamor s terase. Već prije 6 sati zveckao je beštek i spremao se doručak. Spremali smo se za nove izazove.

   Gospoda zadužena za administrativne poslove čekali su u svom uredu, na terasi lijevo od kuhinje, da nas napokon prebroje. Bila je to teška i očito duga noć iza njih dvoje. Borili su se s osobnim i planinarskim iskaznicama, usklađivali podatke i vrijedno zapisivali u knjigu gostiju. No, nedoumica je još bilo! Je li netko spavao u krevetu samo s dekom, bez plahte?! Zato će morati snositi troškove. Koliko ih je uzelo plahtu, a nisu evidentirani?!  I zapravo - tko je sve spavao u kući?!

   Na kraju je, nakon zahtjevne računice, ipak sve došlo na svoje. Rastali smo se srdačno i napustili tu izuzetno pristojnu planinarsku kuću, te se spustili u pristanište u Jablancu.

   Jutro je najavilo prekrasan dan. Sunce, vjetrić i dobra volja, najbolji su poticaj za planinarenje! Utrpali smo se na trajekt i sjeli na klupe za panoramski pogled. Divota! Kopno je ostalo iza nas. Pri pogledu na Velebit evocirali smo uspomene na vrhove koje smo „osvojili“ dan ranije.

   Onda smo se okrenuli prema Rabu... Malo je reći mjesečeva površina. Sunce već peče, a pogled na kamene vrhove obeshrabruje. Zar moramo ići do vrha, joj... teško...

   Autobus nas je dovezao do Raba. Turistički dio grupe otišao je u razgledavanje, a mi najuporniji krenuli smo iz centra u brdo. Sunce, asfalt i vrućina nisu uspijeli otopiti našu želju da se popnemo na vrh. Štapovi su zveckali po cesti, a mi smo sa strahom pogledavali prema vrhu, jer nas je putem Renato plašio: „Sad će biti strmo, još malo pa se počinjemo penjati uz brdo, da bit će teško...“ No, bili smo hipnotizirani pogledom  na brdo i zato nismo vidjeli smiješak na Renatovom licu.

   Neki su stvarno odustali na početku! Mi ostali polako smo išli prema vrhu otvarajući i zatvarajući brojna vrata koja ovcama brane izlaz iz torova. Dan prije hodali smo po Premužićevoj stazi na Velebitu, a na njezinu sliku i priliku izgrađena je i staza po kojoj smo hodali prema Kamenjaku. Stvarno lijepo, a bilo je sve ljepše prema vrhu, jer se sa staze pruža lijep pogled na Rab, more i otoke. Brzo smo svladali visinu i došli do vrha Kamenjak (408 m).

   Uzeli smo žig. To je jedino čega zapravo ima na vrhu! Uz brojne antene, stvarno je šteta što se nitko nije potrudio izgraditi neko sklonište ili vidikovac. Čekali smo ostatak grupe, a onda smo, zaključivši da su se ili izgubili ili ostali u hladovini, krenuli natrag. Ali?!?! Evo i njih, skrenuli su s puta, jer nisu bili sigurni trebali proći kroz sljedeća vrata na kojima je pisalo - ovce. Njihov je put bio nešto duži, ali jednako uspješan!

   S puno više energije spuštali smo se po stazi i „preletjeli“ ju u kratko vrijeme. U povratku smo imali više vremena za razgledavanje pa smo tako razgledali bujne vrtove, plodne voćke i – brnistru. Grmove sa žutim mirisnim cvjetovima, uz njih mentu i kadulju u cvatu. Savršeno – bujno proljeće u punom zamahu!

   Jedva sam čekala da se vratimo u grad, a dodatna motivacija bilo mi kupanje. Spustili smo se do plaže i bacili u more. „Moji“ su me čekali na plaži misleći da će se kupanje mjeriti u minutama, jer je more mrzlo. Skroz krivo! Milan i ja, a poslije i Damir uživali smo dugo u dubokom moru.

   Ručak smo „odradili“ u Konobi kod Šime. Ljubazni konobar uspio je“pohvatati“ naše narudžbe pa smo zadovoljno mljackali ponudu iz više restorana na jednom mjestu. To je pravi turizam! Poslije toga zavalili smo se u naslonjače uz rivu i pijuckajući kratili vrijeme do polaska.

   Vratili smo je u Jablanac, veselo mašući voditeljima Planinarske kuće Hirtz koji su nas prepoznali i odmahivali. Očito više nije bilo nedoumica oko našeg noćenja pa smo zadovoljno krenuli doma.

 

                                                                                                              Ana Krois
 

Događanja u Klubu

FILMSKE VEČERI I PREDAVANJA
01. srpnja 2013. s početkom u 20 sati
Projekcija slika i filma s ture po Crnoj Gori 21.-25.06.2013.
Predavač: Renato Milovski

NAJAVE EXPEDICIJA i PUTOVANJA ...

PUTOVANJE NA VRH  ...
Crna Gora: NP Durmitor - Bobotov kuk 2523m
21. - 25. lipnja 2013.                                      više ...
.
EXPEDICIJA:
1. Expedicija na Kilimanjaro 5895m
12. - 23. srpnja 2013.                                        više ...
.
PUTOVANJE NA VRH ...
Irska: Corran Tuathail 1041m
11. - 19. srpnja 2014.                                      više ...
.
EXPEDICIJA:
2. Expedicija na Kilimanjaro 5895m
11. - 24. srpnja 2014.                                      više ...
.
PUTOVANJE NA VRH ...
Makedonija: Golem Korab 2764m, Pelister 2601m
Grčka: Olimp - Mitikas 2918m
08. - 17. kolovoza 2014.                                    više ...
.
EXPEDICIJA:
Everest Base Camp trekking
Nepal
2015.                                                                     više ...

Iz arhiva Kluba

11.05.2013.
Održan tečaj na Okiću: "Vie Ferrate", slike s tečaja možete pogledati OVDJE, a kratki film OVDJE!
25.11.2012.
Povodom Dana Kluba izdali smo godišnjak o radu Kluba! Godišnjak u pdf-u možete preuzeti OVDJE! (13,7Mb/160 str.)
12. 11. 2012.
Održano predavanje o planinarskoj opremi Prezentaciju u PowerPoint-u možete pogledati OVDJE!
21.05.2012.
Održano predavanje "Planinarenje i zdravlje"
Prezentaciju s predavanja pogledate OVDJE!
16.04.2012.
Održano predavanje: "Estetika fotografije"
Prezentaciju s predavanja pogledajte OVDJE!
07.01.2012.
Završio tečaj: "Zimska škola planinarenja"
Izvještaj s tečaja možete pročitati OVDJE!
Tečaj u slici:  OVDJE