Petak 10 Tra 2020
Priča s Kalnika

 

Izlet na Kalnik (Vranilac 643 m) – (i skoro svih) Sedam zubi

 

Nekako se bilo teško ustati, barem meni. Obično to objašnjavam mrakom, hladnoćom ili kasnim odlaskom na spavanje. U nedjelju nije bilo pravog razloga. Jutro je bilo sunčano, a kosovi su se sasvim pristojno raspjevali. Valjda me uhvatila „mala snaga“ zato što je još od subote puhao jugo.

Krenuli smo u 6 i 30 iz Velike Gorice. Čak pola sata kasnije nego obično. Ostatak ekipe smo kao i obično ukrcali ispred Lisinskog. Nakon 20 minuta vožnje Zaviša je pitao trebamo li stati na benzinskoj. Inače ne bi, ali tako je pisalo u rasporedu pa nismo htjeli narušiti plan. Popili smo kavicu i nastavili dalje.

Skrenuli smo s auto ceste i nastavili vožnju preko brežuljaka. Priroda se sasvim sigurno počinje buditi. Osim „tepiha“ proljetnica - šafrana, visibaba i jaglaca, po livadama su trčkarali i brojni fazani. Baš prava seoska idila!

Stigli smo u Vojnovec Kalnički. Obukli se i krenuli uzbrdo. Nakon početnih teškoća zbog vrućine, svladali smo prvih 100-200 m staze i izbili na pravi put. E da, tu je bilo stvarno lijepo. Hodali smo u zavjetrini kroz šumu, gledali proljetne cvjetove i pazili da ne stanemo na njih što je bilo zahtjevno, jer cvijeće ne bira gdje će izrasti.

I tako, dok smo vozli slalom među cvijećem, oštro smo skrenuli za vrh Vranilac. Tek sad dok pišem kužim kako su plan penjanja na papiru i onaj koji smo prošli bili različiti, jer smo stalno ispitivali Zavišu kam mi to zapravo idemo i koji sad zub „osvajamo“. Jučer sam mislila da je za to kriva južina.

Korak po korak popeli smo se na Vranilac s kojeg puca krasan pogled. Iako  šuma još nije zazelenila, bilo je lijepo gledati kako su se vjetar, sunce i oblaci igrali i pravili sjene po krošnjama. Vrijedno smo uzeli žig i krenuli prema domu Kalnik.

Dakle, koji Dom! Malo je reći dobro opremljen. Jedina je zamjerka to što zbog parketa ne dozvoljavaju ulazak u gojzericama. Čudna je ta zabrana, jer planinari obično ne nose šlape na svoje pohode, ili se varam!? Nema veze, na kraju nam nitko nije branio da uđemo u gojzama!

Nakon stanke, spremno smo skočili na noge i krenuli „brusiti“ sedam zuba. To je vrlo atraktivna, ponegdje i vrlo zahtjevna staza preko sedam vrhova (zuba), koja na nekim djelovima zahtjeva poznavanje penjačkih tehnika. Nevjerojatno - zapeli smo već na prvom! Stvarno ne možeš vjerovati kako se čovjek može izgubiti u nekoliko četvornih metara?! Piše na zidu - lijevo teži uspon, a desno lakši! No, dok su se neki penjali i provlačili kroz prolaz, ne znajući skrenuli su lijevo! Kad su vidjeli da je kriva strana, sa strahom u očima odmah su se vratili. Dok su izlaziti iz rupa, mi zadnji smo ih u čudu gledali - odkud sad vi, trebali ste već biti na vrhu!

Na vrhu smo doznali „groznu“ istinu. Zbog moguće kiše i naše sporosti vrlo vjerojatno se ne bi stigli popeti na svih Sedam zuba, a vlažne stijene bile bi vrlo opasne. Zato smo nagovorili Zavišu da se popnemo još na drugi zub kad nam je već pred nosom. I popeli smo se!

Neki od nas su se sa Zuba vratili s uspomenama na rukama, licu ili odjeći. Jedan je gospodin s kanticom i kistom obnavljao markacije baš kad smo se mi penjali, tako da smo u uskim prolazima „pokupili“ i malo boje.

I tako, iako nismo uspjeli obići sve Zube. Ipak smo zadovoljni, jer smo probali.  Obećali smo sami sebi da ćemo doći opet u boljim uvjetima, jer je i vjetar počeo još jače puhati. S druge strane veselili smo se povratku u lijepi Dom Kalnik i bogatom izboru ića i pića. Druženje smo nastavili u ugodnom razgovoru. Oni uporniji popeli su se do staroga grada, na čijim su se obrnocima kao mravi razišli penjači po stijenama.

Laganim korakom krenuli smo natrag do Vojnovca Kalničkog. Izmoreni penjanjem i vjetrom ukrcali se u mini-bus i zaspali.

 

                                                                       Ana Krois

 

P.S Evo jedne slike proljetnica koje se mogu vidjeti na Medvednici, ali i na Kalniku. 

 
kalnik 
 

Događanja u Klubu

FILMSKE VEČERI I PREDAVANJA
01. srpnja 2013. s početkom u 20 sati
Projekcija slika i filma s ture po Crnoj Gori 21.-25.06.2013.
Predavač: Renato Milovski

NAJAVE EXPEDICIJA i PUTOVANJA ...

PUTOVANJE NA VRH  ...
Crna Gora: NP Durmitor - Bobotov kuk 2523m
21. - 25. lipnja 2013.                                      više ...
.
EXPEDICIJA:
1. Expedicija na Kilimanjaro 5895m
12. - 23. srpnja 2013.                                        više ...
.
PUTOVANJE NA VRH ...
Irska: Corran Tuathail 1041m
11. - 19. srpnja 2014.                                      više ...
.
EXPEDICIJA:
2. Expedicija na Kilimanjaro 5895m
11. - 24. srpnja 2014.                                      više ...
.
PUTOVANJE NA VRH ...
Makedonija: Golem Korab 2764m, Pelister 2601m
Grčka: Olimp - Mitikas 2918m
08. - 17. kolovoza 2014.                                    više ...
.
EXPEDICIJA:
Everest Base Camp trekking
Nepal
2015.                                                                     više ...

Iz arhiva Kluba

11.05.2013.
Održan tečaj na Okiću: "Vie Ferrate", slike s tečaja možete pogledati OVDJE, a kratki film OVDJE!
25.11.2012.
Povodom Dana Kluba izdali smo godišnjak o radu Kluba! Godišnjak u pdf-u možete preuzeti OVDJE! (13,7Mb/160 str.)
12. 11. 2012.
Održano predavanje o planinarskoj opremi Prezentaciju u PowerPoint-u možete pogledati OVDJE!
21.05.2012.
Održano predavanje "Planinarenje i zdravlje"
Prezentaciju s predavanja pogledate OVDJE!
16.04.2012.
Održano predavanje: "Estetika fotografije"
Prezentaciju s predavanja pogledajte OVDJE!
07.01.2012.
Završio tečaj: "Zimska škola planinarenja"
Izvještaj s tečaja možete pročitati OVDJE!
Tečaj u slici:  OVDJE