Petak 10 Tra 2020
Izvještaj s izleta na Medvednicu

 

Čudnovati izlet

Hm, prije nego li krenemo s događajima s izleta moramo se vratiti u ne tako daleku prošlost i razjasniti neke čudnovate stvari oko ovog izleta.

Prije dva mjeseca  

Početkom rujna tijekom izleta na Japetić nekolicina članova Zagrebačkog dijabetičkog društva zamolilo me bi li mogao održati uvodno predavanje o planinarenju te im pomoći u oživljavanju zamrle planinarske sekcije unutar društva. Naravno da sam pristao.

Prije mjesec dana

Naš početni dogovor s Japetića konačno se tijekom listopada i ostvario, održano je uvodno predavanje o planinarenju u prostorijama ZADI-a. Grupica je bila stvarno šarolika bilo je tu djece, mladih ljudi, zaposlenih, obitelji, penzića pa čak i sestre blizanke. Uglavnom, bila je to grupica koja, uglavnom, nije pretjerano vična planinarenju i boravku u planini. Po završetku predavanja pao je dogovor da do kraja godine odradimo jedan uvodni izlet i jedan pravi izlet. Može, odlično biti će to dva izleta gdje će svatko moći probati i osjetiti što je to planinarenje i da li su spremni za takav vid rekreacije.

Prije dva tjedna

Uvodni izlet trebao se održati na Medvednici na trasi Šestinski lagvić – Kraljičin zdenac, a pravi izlet na Učku, odnosno na vrh Vojak. I tu počinju čudnovate stvari. Uvodni izlet se otkazuje jer je bio preblizu blagdana Svih svetih, a pravi izlet odgađa se zbog premalog broja interesenata i lošeg vremena. Kaj sad, nikaj idemo dalje. Bacam prijedlog, da ukoliko postoji interesenata, odradimo i uvodi i pravi u istom danu na Medvednici. Odlično svi predstavnici, PK Horizont VG-a i ZADI-a, zadovoljni su idejom.

Izlet koji to nije, na koji se nitko nije prijavio, a išlo nas je devetnaest

Subota prije izleta, zovem sve predstavnike prijašnjeg sastanka te dobivam informaciju kako se NITKO nije prijavio za izlet. S obzirom kako je bilo planirano da uvodni izlet starta u devet sati, a pravi u pol dvanaest, pada ideja da izlet starta u deset pa tko dojde dojde. Nedjelja ujutro, dižem se iz kreveta, oblačim, spremam i krećem put Šestinskog lagvića, po putu navraćam do šulkolegice da joj promijenim žarulju na prednjem faru Škode Oktavije. Dolazim do Šestina, obujem gojze i krenem na mjesto čvenka. Kad ono tam već pozamašna hrpica ljudi, djece, dojenčadi i pasa. Oookeeej, kaj je sad ovo? Malo sam začuđen, ne. Nitko se nije prijavio, a ima nas za dva osmerca s kormilarom. I pazi sad, još ih dolazi!!! Ma super, ali kaj sad ima tu hodača, planinara, izletnika, a i amatera. Malo mozganja i na brzaka pada dogovor. Imamo dva vodiča, možemo se podijeliti u dvije grupe, hodačku koja ide do PD Grafičara i Sljemena te izletničku koja ide do Kraljičinog zdenca. Kreeećeeeemoooo! Sve super ide dolazimo do Kraljičinog zdenca u jednakom broju u kojem smo i krenuli. Grupica ne hodača i roditelja s malom djecom ostaje na Kraljičinom zdencu na klopi, odluka koja se kasnije pokazala vrlo mudra.

Hodači kreću put divljine i bespuća Medvednice. Dolazimo do PD Grafičar kad tamo gužva da nemre biti veća, sve puno planira sa zagrebačke špice kojima je jedini uspjeh što su se uspjeli popeti na sjedalo od auta. Red za klopu je dužine dvadesetak metara!!! Hm, stalo mi pada na pamet Kraljičin zdenac, pitam se zakaj. Kaj sad, bumo gladni, bum klinac, ovi revni odlaze do tornja na kavicu i čaj, a mi gladni odlazimo put PD Risnjaka, tam je ipak malo pristojnije tam su ipak samo planinari jer tam još uvijek nema parkirališta i čudnovatih mostova koji se zatvaraju kad god neki galeb prdne. Grah s ili bez kobase, kak 'ko voli, pivica, štrudl i konačno malo mira. Konačno smo se svi skupili, najeli, napili odmorili. Malo pomalo, uz normalnu tematiku, izleti, oprema, školovanje i pokoja lovačka krenula je tema veliki ili tehničar. Jedna pristojna gospođa, rekla je da ona voli maloga i da ima takvog, jedan od iskusnijih kolega izvadil je svoj i rekel je „gleč kak je moj velki“. Nisam ja sad tu mogel stajati po strani izvadil sam ja i svojeg, nije bil tak vel'ki, a bormeč ni je bil tak ni mali, moram rejti, bar su me druge tak hvalile da ima odličan omjer  veličine i tehnike. Ma, velim ja sve su to bedastoče, bumo vidli na Pikasi kaj je bolje, vel'ko ili malo. Je da smo se posle mi s velkim Canonima urotili protiv gospođe s malim Olympusom, ali slike su slike pogledajte sami na Pikasi.

Skoro sam zaboravil, ak se još 'ko sječa Marije s Fratra, djevojke koja je počela planinariti prije dva tjedna. E da, bila je i ona s nama. Odradila izlet bez pol' problema, jednino se malo koturala nizbrdo, ali već lagano iz nje izvire prava planinarka. Jedino kaj je bilo čudno je bila njezina izjava, „znaš Zava ja sam ti posle Fratra bila sva u šljivama“. Ookeej, mislim si ja u kakvim šljivama pa opala nije nigde, pa čak ni je niš ni pila. S obzirom da sam si popil pivicu jučer mislil sam si da sam krivo čul, valjda je rekla da se popela na šljivu. Kaj bilo da bilo, svaka joj čast, nije odustala nakon Fratra, izleta koji je sve samo ne za početnike. Na kraju sam joj rekel, ak je posle Fratra došla opet planinarit već je pečena, nema povratka, planinarenje joj se zavuklo pod kožu.

Malo pomalo stigla je i četvrta vura, vreme je da se krene kak pjeva Bare. Negdje, ispod Medvedgrada, pala je noć, pogled na Grad bio je više nego očaravajući, stvarno prekrasan završetak dana i izleta koji to nije, a na koji se nitko nije prijavio, a išlo nas je devetnaest.

Zava

 

Događanja u Klubu

FILMSKE VEČERI I PREDAVANJA
01. srpnja 2013. s početkom u 20 sati
Projekcija slika i filma s ture po Crnoj Gori 21.-25.06.2013.
Predavač: Renato Milovski

NAJAVE EXPEDICIJA i PUTOVANJA ...

PUTOVANJE NA VRH  ...
Crna Gora: NP Durmitor - Bobotov kuk 2523m
21. - 25. lipnja 2013.                                      više ...
.
EXPEDICIJA:
1. Expedicija na Kilimanjaro 5895m
12. - 23. srpnja 2013.                                        više ...
.
PUTOVANJE NA VRH ...
Irska: Corran Tuathail 1041m
11. - 19. srpnja 2014.                                      više ...
.
EXPEDICIJA:
2. Expedicija na Kilimanjaro 5895m
11. - 24. srpnja 2014.                                      više ...
.
PUTOVANJE NA VRH ...
Makedonija: Golem Korab 2764m, Pelister 2601m
Grčka: Olimp - Mitikas 2918m
08. - 17. kolovoza 2014.                                    više ...
.
EXPEDICIJA:
Everest Base Camp trekking
Nepal
2015.                                                                     više ...

Iz arhiva Kluba

11.05.2013.
Održan tečaj na Okiću: "Vie Ferrate", slike s tečaja možete pogledati OVDJE, a kratki film OVDJE!
25.11.2012.
Povodom Dana Kluba izdali smo godišnjak o radu Kluba! Godišnjak u pdf-u možete preuzeti OVDJE! (13,7Mb/160 str.)
12. 11. 2012.
Održano predavanje o planinarskoj opremi Prezentaciju u PowerPoint-u možete pogledati OVDJE!
21.05.2012.
Održano predavanje "Planinarenje i zdravlje"
Prezentaciju s predavanja pogledate OVDJE!
16.04.2012.
Održano predavanje: "Estetika fotografije"
Prezentaciju s predavanja pogledajte OVDJE!
07.01.2012.
Završio tečaj: "Zimska škola planinarenja"
Izvještaj s tečaja možete pročitati OVDJE!
Tečaj u slici:  OVDJE